Τα φρούτα και τα λαχανικά ανεβάζουν την αισιοδοξία

Ολοι γνωρίζουν πως η τακτική κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών οδηγεί σε καλύτερη υγεία, ωστόσο νέα μελέτη από το Χάρβαρντ υποστηρίζει τώρα πως βοηθούν και στη διατήρηση ή αύξηση της αισιοδοξίας.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ανακάλυψε πως τα άτομα που καταναλώνουν σε τακτική βάση τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή φρούτα και λαχανικά είναι εκτός από υγιείς, περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Η μελέτη αξιολόγησε τις συγκεντρώσεις στο αίμα των εννέα αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, που είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ως επί το πλείστον βρίσκονται στις τροφές που έχουν πορτοκαλί χρώμα. Οι 1.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ηλικίας μεταξύ 25 έως 74 και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη στάση τους για τη ζωή.

Το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ότι οι πιο αισιόδοξοι συμμετέχοντες είχαν έως και 13% αύξηση συγκεντρώσεων καροτενοειδών στο αίμα τους, συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν αισιόδοξοι. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερες από τρεις θερμίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν σημαντικά λιγότερο αισιόδοξη σκέψη από εκείνους που κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.

«Τα άτομα με μεγαλύτερη αισιοδοξία, έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών όπως βήτα-καροτένιο. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους που αναφέρει σχέση μεταξύ της αισιοδοξίας και των υγιών επιπέδων των καροτενοειδών», είπε η επικεφαλής της μελέτης,Julia Boehm.

Ενώ η μελέτη του Χάρβαρντ μπορεί να είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει άμεσα τη σύνδεση μεταξύ αντιοξειδωτικών τροφών και αισιοδοξίας, ωστόσο είναι μόλις ένα από τα πολλά ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση των φυσικών προϊόντων.

Μια σειρά από μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Warwick, έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλα ψυχικά προβλήματα. Επίσης, έτειναν να είναι πιο ικανοποιημένα με τη ζωή τους.

«Σε κάθε μελέτη που εξετάσαμε, υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της ψυχικής υγείας», τόνισε η καθηγήτρια Sarah Stewart-Brown από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Και πρόσθεσε: «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στη μελέτη μας ήταν εκείνοι που κατανάλωναν μέχρι οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει