Τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς παιδιών με επιληψία

Η επιληψία είναι μια διαταραχή που προκαλεί ανώμαλα ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Το 50% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με επιληψία είναι παιδιά και αυτή μπορεί να επηρεάσει δραστικά την παιδική ηλικία.

Αν και η επιληψία συχνά χτυπά τους νέους (το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων ξεκινά πριν από την ηλικία των 25 και οι περισσότερες από αυτές ξεκινούν στην παιδική ηλικία), η επιληψία είναι μια κατάσταση που συχνά ξεπερνιέται.

Περισσότερα από το 80% των παιδιών με επιληψία, που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας, θα ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση μετά από μια ορισμένη ηλικία. Αυτά τα παιδιά μπορεί να μην χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα επ’ αόριστον για την πρόληψη των κρίσεων, καθώς αυτές θα έχουν πάψει να είναι πρόβλημα.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των παιδιών με επιληψία:

Φυσικά Χαρακτηριστικά

Βήμα 1

Δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε ξαφνική σπασμωδική κίνηση μπορεί να εμφανίσει το παιδί, ιδιαίτερα λίγο πριν από τον ύπνο. Οι τυπικά επιληπτικές κινήσεις που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν κούνημα του κεφαλιού και μάτια που ανοιγοκλείνουν γρήγορα.

Βήμα 2

Σημειώστε τυχόν υπερβολική αδεξιότητα, όπως η ανικανότητα να σταθεί ή να περπατήσει ευθεία. Η επιληψία δημιουργεί ισχυρά χαρακτηριστικά εξάρσεων ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, που επηρεάζουν ακόμη και τις πιο βασικές κινητικές δεξιότητες.

Βήμα 3

Παρακολουθήστε το παιδί σας όταν παίζει βιντεοπαιχνίδια ή όταν βρίσκεται σε χώρο που αναβοσβήνουν πολλά φλας. Αυτές είναι καταστάσεις που προκαλούν συχνά επιληπτικές κρίσεις σε νέους ανθρώπους και μπορείτε συνήθως να τους δείτε ζωντανά να παλεύουν με αυτά, λες και συμβαίνει κάποιο βραχυκύκλωμα στον εγκέφαλό τους.

Βήμα 4

Εξετάστε τυχόν τάσεις στις συνήθειες του ύπνου του παιδιού σας, όπως η έλλειψη ύπνου ή η υπερβολική κόπωση, ακόμη και μετά από επαρκή ανάπαυση. Αυτά τα συμπτώματα μαζί με την συνεχή κόπωση, τους πονοκεφάλους και το τσούξιμο των ματιών είναι συναισθήματα που τείνουν να προηγούνται μιας κρίσης.

Ψυχικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά

Βήμα 1

Παρατηρήστε τυχόν παρατεταμένες περιόδους απάθειας του παιδιού σας, όπως το να κοιτάζει μακριά και να μην ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας. Αυτό μπορεί να είναι η απόδειξη μιας «σιωπηλής» επιληπτικής κρίσης, μια έκφραση της επιληψίας που χαρακτηρίζεται από σύντομες διακοπές της ευαισθητοποίησης.

Βήμα 2

Παρακολουθήστε οποιαδήποτε σύγχυση στο παιδί σας που φαίνεται να δείχνει ότι δεν έχει επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω του. Τα παιδιά με επιληψία μπορεί να προσκολληθούν σε κάτι και τείνουν να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον.

Βήμα 3

Ρωτήστε το παιδί σας γιατί φοβάται, αν έχει την τάση να κρύβεται ή να τρέμει χωρίς οποιονδήποτε εμφανή λόγο. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένα από αυτό που συμβαίνει στο υποσυνείδητό τους και θεωρούν ότι υπάρχει μια συνειδητή απειλή, από την οποία πρέπει να ξεφύγουν.

Βήμα 4

Ερευνήστε οποιαδήποτε ένταση του παιδιού σας με άλλους ανθρώπους. Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά με επιληψία έχει προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να το κάνουν να ενεργήσει επιθετικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει