Τα Καρότα Κάνουν Καλό; 7 Οφέλη για την Υγεία

Λαχταριστά και τραγανά καρότα: ποιος μπορεί να αντισταθεί; Είναι όμως τα καρότα υγιεινά;
Η απάντηση είναι ναι! Γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αυτό το λαχανικό είναι αγαπημένο. Επιπλέον, έχουν λίγες θερμίδες. Ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία που αξίζει να λάβετε υπόψη; Το ριζώδες λαχανικό μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών, της καρδιάς και του εγκεφάλου σας, καθώς και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.
Η διαιτολόγος Anna Taylor μοιράζεται τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα καρότα στην υγεία σας.
Είναι τα καρότα ωφέλιμα για την υγεία;
Τα καρότα είναι ένα απίστευτα υγιεινό σνακ για να μασουλήσετε ή να εντάξετε στα γεύματά σας. Μπορείτε να τα φάτε ωμά ή μαγειρεμένα.
Δύο μέτρια ωμά καρότα (περίπου 100 γραμμάρια) έχουν περίπου:
- 45 θερμίδες
- 10,3 γραμμάρια υδατανθράκων
- 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών
- 3 γραμμάρια ζάχαρης
- 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
Παρέχουν επίσης τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- 33 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
- 320 χιλιοστόγραμμα καλίου
- 0,30 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
- 2,22 μικρογραμμάρια βιοτίνης
- 37 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος
Οφέλη των καρότων
Τι προσφέρουν τα καρότα; Η κατανάλωση καρότων μπορεί να βοηθήσει την υγεία σας με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Υποστηρίζουν την υγεία των ματιών
Το άλφα-καροτένιο και το βήτα-καροτένιο είναι δύο τύποι καροτενοειδών, χρωστικών με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκονται στα καρότα. Είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδος που σχετίζεται με την ηλικία και του καταρράκτη.
“Το βήτα-καροτένιο που βρίσκεται στα καρότα βοηθά επίσης στην παραγωγή ροδοψίνης, η οποία βοηθά στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης υποστηρίζοντας την όραση σε χαμηλό φωτισμό”, λέει η Taylor.
2. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να συνυπάρχουν. Έρευνες δείχνουν ότι οι φαινολικές ενώσεις στα καρότα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε ένα υγιές εύρος.
3. Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι φυτικές ίνες στα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Και έρευνες δείχνουν ότι το βήτα-καροτένιο στα καρότα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
“Έχω ακούσει ανθρώπους να ανησυχούν για την περιεκτικότητα των καρότων σε υδατάνθρακες. Όμως, οι πλούσιοι σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες που βρίσκονται σε μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα καρότα, δεν προκαλούν διαβήτη ούτε αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, εξηγεί η Taylor. “Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε μη αμυλούχα λαχανικά και άλλες ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές υποστηρίζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.”
4. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου
Τα καρότα περιέχουν λουτεΐνη, ένα από τα καροτενοειδή που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην υγεία των ματιών. Αλλά αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με έρευνες.
“Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της λουτεΐνης βοηθούν στην πρόληψη της νευρωνικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και καταστέλλουν τη νευροφλεγμονή, ενώ παράλληλα προστατεύουν από τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία”, λέει η Taylor.
5. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Μόλις 1/2 φλιτζάνι ωμά καρότα έχουν το 51% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α. Αυτή η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α προέρχεται στην πραγματικότητα από καροτενοειδή προβιταμίνης Α, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
6. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους
Καθώς 1/2 φλιτζάνι καρότα έχει μόνο 41 θερμίδες, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, με τη σειρά τους, να μειώσετε την ποσότητα των θερμίδων που τρώτε.
“Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα καρότα, στην εναλλαγή των τροφών σας”, προτείνει η Taylor. “Στοχεύστε σε τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα.”
7. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα καρότα μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό τρόπο για να διατηρήσετε τις κινήσεις του εντέρου σας τακτικές.
“Λιγότερο από το 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών. Η μέση πρόσληψη είναι περίπου 15 έως 17 γραμμάρια την ημέρα, η οποία είναι περίπου η μισή από τη συνιστώμενη ποσότητα”, λέει η Taylor. “Τα μη αμυλούχα λαχανικά παρέχουν φυτικές ίνες με πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, μια μερίδα καρότα περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά μόνο περίπου 45 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όχι πλούσια σε θερμίδες.”
Πρόσθετα οφέλη των καρότων διαφορετικού χρώματος
Γνωρίζατε ότι τα καρότα κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα; Είναι αλήθεια! Όποιο και αν είναι το χρώμα τους, όλα τα καρότα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά – οπότε, γιατί να μην δοκιμάσετε το ουράνιο τόξο; Η Taylor αναλύει ποια θρεπτικά συστατικά δημιουργούν κάθε απόχρωση.
- Κίτρινα: Αυτά τα καρότα περιέχουν βήτα-καροτένιο και λουτεΐνη, τα οποία μπορεί να προστατεύουν τα μάτια σας, καθώς τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.
- Κόκκινα: Αυτά τα είδη καρότων παρέχουν βιοτίνη, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες Κ, Β6 και C, μαζί με το ιχνοστοιχείο μολυβδαίνιο, ένα απαραίτητο μέταλλο όπως ο σίδηρος. Αυτό το σημαντικό στοιχείο ενεργοποιεί βασικά ένζυμα στο σώμα σας που το βοηθούν να απαλλαγεί από ορισμένες τοξίνες.
- Μωβ: Αυτά τα καρότα έχουν περισσότερη από τη φυσική χρωστική ουσία ανθοκυανίνη. Οι ερευνητές μελετούν την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τη φλεγμονή και την παχυσαρκία.
- Λευκά: Μπορεί να μην έχουν χρώμα, αλλά τα λευκά καρότα δεν στερούνται θρεπτικών συστατικών. Οι ίνες τους θα βοηθήσουν στην ανακούφιση της πέψης σας.
Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση καρότων;
Τα καρότα θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση, ειδικά εάν είστε αλλεργικοί σε ορισμένους τύπους γύρης, όπως η σημύδα ή η αψιθιά. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο στοματικής αλλεργίας και δεν θεωρείται τροφική αλλεργία.
Τι συμβαίνει αν φάτε πάρα πολλά καρότα; Τα πορτοκαλί καρότα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βήτα-καροτένιο, μια αντιοξειδωτική χρωστική ουσία. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να κάνει το δέρμα σας πορτοκαλί για λίγο – αλλά αυτή η παρενέργεια είναι ακίνδυνη.
Βασικά συμπεράσματα
Όσον αφορά τη διατροφική αξία των καρότων, η κατανάλωση περισσότερων από αυτό το ριζώδες λαχανικό μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με διάφορους τρόπους.
Σκεφτείτε να προσθέσετε καρότα στις σούπες ή τα στιφάδο σας ή να τα ψήσετε ως συνοδευτικό. Τρίψτε τα για μια σαλάτα καρότου, βράστε και λιώστε τα για μια εναλλακτική λύση στον πουρέ πατάτας ή κάντε τα τουρσί για ένα διασκεδαστικό συνοδευτικό σάντουιτς. Καραμελώστε τα καρότα σοτάροντάς τα σε ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με θυμάρι ή τζίντζερ. Και τα ωμά baby καρότα με χούμους είναι ένα υγιεινό σνακ.
“Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να τρώτε πιο υγιεινά είναι να συμπεριλάβετε τουλάχιστον τρεις έως πέντε μερίδες μη αμυλούχων λαχανικών την ημέρα”, καταλήγει η Taylor. “Τα καρότα είναι μια προσιτή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ευέλικτη επιλογή που είναι δημοφιλής τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες – τι καλύτερο για να ξεκινήσετε!”
