Τα κοινωνικά δίκτυα δεν συνδέονται άμεσα με το στρες, υποστηρίζουν οι ερευνητές

Κατά καιρούς έχουν γίνει σχόλια σχετικά με την χρήση του Διαδικτύου και συγκεκριμένα έχει υποστηριχτεί πως όσοι τα χρησιμοποιούν παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούν.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη για το «κόστος φροντίδας» που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών Ρew.

Τo Pew είναι μία δεξαμενή σκέψης (think tank) στην Ουάσινγκτον που έχει ως σκοπό έρευνας τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στο στρες και στη χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των κινητών τηλεφώνων και του Ιντερνετ.

Η μελέτη αποτελείτο από μια τηλεφωνική έρευνα στα αγγλικά και τα ισπανικά και περιελάμβανε 2.013 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το βαθμό στον οποίο αισθάνονται πως έχουν στρες, χρησιμοποιώντας μια καθιερωμένη κλίμακα του στρες που ονομάζεται Αντιληπτή Κλίμακα Στρες (PSS). Η κλίμακα αυτή βασίζεται στις απαντήσεις σε 10 ερωτήσεις που αξιολογούν κατά πόσον ένα άτομο αισθάνεται ότι η ζωή του είναι απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη και φορτισμένη.

Η Αντιληπτή Κλίμακα Στρες μπορεί να θεωρηθεί ως η εκτίμηση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι να παρουσιάσουν ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη, καθώς και σωματικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και ευπάθεια στα λοιμώδη νοσήματα.

«Τα πάντα είναι ωραία και καλά μέχρι που κάτι λυπηρό συμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων για τους οποίους νοιαζόμαστε», λέει ο Keith Hampton, καθηγητής Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του Νιου Τζέρσεϊ.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που είναι γνωστό πως κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο άγχος, όπως είναι η αβεβαιότητα για την απασχόληση ή η απουσία ενός φίλου ή συντρόφου τον οποίο θα μπορούσαν να εμπιστευθούν.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν επίσης βρει πως η ευαισθητοποίηση για στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στις ζωές των άλλων συμβάλλουν σημαντικά στα επίπεδα στρες των ανθρώπων.

Η ανάλυση των απαντήσεων της έρευνας έφερε στο φως δύο σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας και του άγχους:

Συνολικά, η συχνή διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν αυξάνει το στρες των χρηστών

Υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες η κοινωνική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αυξάνει την ευαισθητοποίηση πάνω σε στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στις ζωές των άλλων. Ειδικά για τις γυναίκες αυτή η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες και έχει χαρακτηριστεί ως «κόστος φροντίδας».

«Το άγχος είναι μεταδοτικό»

Αυτό το εύρημα σχετικά με το «κόστος της φροντίδας», αναφέρει η έκθεση, προσθέτει πόντους στην ήδη υπάρχουσα διαπίστωση ότι το άγχος είναι μεταδοτικό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες φαίνεται να συνδέονται πιο βαθιά σε σχέση με τους άνδρες με άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στους φίλους τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η απλή χρησιμοποίηση των κοινωνικών δικτύων δεν οδηγεί σε περισσότερο άγχος.

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα social media, ακόμα και αυτοί που κάνουν υπερβολική χρήση τους δεν παρουσιάζουν περισσότερο άγχος», τόνισε ο Lee Rainie, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ρew.

Δεν υπήρξε σημαντική στατιστική διαφορά στα επίπεδα του άγχους μεταξύ των ανδρών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα ή το Διαδίκτυο και αυτών που δεν χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Ωστόσο, η χρήση του Twitter, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των φωτογραφιών μέσω των smartphones, συνδέθηκαν με λιγότερο άγχος στις γυναίκες, σε σχέση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες.

«Μια γυναίκα που χρησιμοποιεί το Twitter αρκετές φορές την ημέρα ή στέλνει και λαμβάνει περίπου 25 μηνύματα την ημέρα, ή ανταλλάσσει ψηφιακές εικόνες μέσω του κινητού τηλεφώνου, είχε κατά 21% λιγότερο άγχος απ’ ό,τι μια γυναίκα που δεν χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Υπήρξε όμως μία εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα: Οταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε ανθρώπους που ανήκουν στον κοινωνικό κύκλο αυτών των γυναικών τα πράγματα αλλάζουν.

«Είναι ένα πολύ γνωστό κοινωνικό φαινόμενο. Οταν μαθαίνετε κακά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή των άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα ανθρώπων που είναι φίλοι σας ή μέλη της οικογένειάς σας, αυτός είναι ένας πολύ στρεσογόνος παράγοντας», εξηγεί ο Hampton, ενώ ο Rainie προσθέτει:

«Τα social media είναι μια μηχανή υπενθύμισης. Σας θυμίζουν ότι χάθηκε ένα παιδί, ότι ένας φίλος είναι χωρίς δουλειά και αυτό είναι αγχωτικό».

Πριν από 20 χρόνια οι άνθρωποι για να μοιραστούν ειδήσεις θα έπρεπε να σηκώσουν το τηλέφωνο, να γράψουν ένα γράμμα ή να βρεθούν τετ-α-τετ για να μιλήσουν. Σήμερα υπάρχει μια αλλαγή στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης επιτρέπουν να στείλετε άμεσα ένα μήνυμα ή να καλέσετε όλους μαζί τους φίλους σας σε απευθείας σύνδεση, οπότε οι επαφές μπορούν να είναι συχνότερες και συνεχείς και να μαθαίνει κανείς άμεσα τα νέα του άλλου.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν πως αυτές οι μικρές δόσεις σύνδεσης με τους άλλους δεν προσθέτουν τίποτα. Αλλά η έρευνα μας δείχνει πως το κάνουν. Είναι μια μεγάλη δόση ευαισθητοποίησης για τα θέματα του άλλου», λέει ο Hampton.

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω των social media μεταφράζονται σε ευαισθητοποίηση κάθε είδους συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης για ανεπιθύμητες καταστάσεις στη ζωή της οικογένειας, των φίλων ή των γνωστών. Είτε ως αποτέλεσμα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, είτε ως αποτέλεσμα πιο παραδοσιακών μορφών αλληλεπίδρασης, η ευαισθητοποίηση για όσα συμβαίνουν στη ζωή των άλλων δημιουργεί αυξανόμενο ψυχολογικό στρες και μαζί μ’ αυτό υψηλότερο κίνδυνο για σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που συχνά συνοδεύονται από στρες.

Η απομάκρυνση από τα social media δεν θεωρείται κατ’ ανάγκη η καλύτερη επιλογή. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν online παρουσία τείνουν να είναι πιο απομακρυσμένοι.

«Εχουν λιγότερες στενές σχέσεις, έχουν μικρότερη αλληλεπίδραση και τείνουν να είναι λιγότερο συνδεδεμένοι με τις κοινότητές τους», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει