Τα μωρά που τρώνε με κουτάλι κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρα

Τα μωρά που τρώνε τροφή με κουτάλι στη διάρκεια του απογαλακτισμού, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα παιδιά, επειδή το κουτάλι μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που υποστηρίζει πως τα μωρά θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγουν την τροφή τους από αυτά που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια, από το ξεκίνημα της διαδικασίας του απογαλακτισμού. Αυτή, όπως λένε, είναι περισσότερο υγιεινή επιλογή από το να τροφοδοτούνται με πουρέ από τους γονείς τους. Τρώγοντας μόνα τους είναι σε θέση να ελέγχουν τις δικές τους ορέξεις και το δικό τους ρυθμό.

Οι ερευνητές προτείνουν τα βρέφη να διδάσκονται πώς να τραφούν κατά τη μετάβασή τους από την υγρή στην στερεά τροφή. Αυτό μπορεί να τα αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής και θα μειώσει τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα παιδιά. Είναι παράλληλα λιγότερο πιθανό να γίνουν ιδιότροπα με το φαγητό τους κι αυτό επειδή θα εκτεθούν σε πολλές διαφορετικές γεύσεις και δεν θα είναι υποχρεωμένα να επιλέγουν από λίγες τυποποιημένες τροφές για μωρά.

Η μελέτη εξέτασε πώς έγινε η μετάβαση 298 μωρών από την υγρή σε στερεές τροφές στις ηλικίες των 6 και 12 μηνών. Επίσης, συνέκριναν το βάρος και τις διατροφικές τους συνήθειες, όταν έγιναν 18 και 24 μηνών.

«Η μελέτη δείχνει ότι οδηγώντας ένα μωρό την στιγμή του απογαλακτισμού του στην επιλογή της τροφής από το ίδιο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο, καθώς θα έχει τον έλεγχο της πρόσληψης της τροφής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να είναι σε καλύτερη θέση να ελέγξει την όρεξή του, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όσον αφορά την αύξηση του σωματικού βάρους και το διατροφικό στυλ που μπορεί να συνεχίσει και κατά την παιδική ηλικία», αναφέρει η δρ Amy Brown, μία από τις ερευνήτριες της μελέτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει