Τα νέα γυαλιά αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης των ηλικιωμένων

Η θολή όραση συμβάλλει στον κίνδυνο πτώσης των ηλικιωμένων, αλλά το να πάρουν νέα γυαλιά με μεγάλη αλλαγή στη συνταγή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αντί να τον μειώσει, όπως αναφέρει νέα μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οπτομετρίας, υποστηρίζει πως η ασυνήθιστη μεγέθυνση στα νέα γυαλιά των ηλικιωμένων μπορεί να προκαλέσει την εντύπωση πως τα αντικείμενα είναι πιο μακριά ή πιο κοντά απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, επηρεάζοντας έτσι τα αντανακλαστικά που συνδέουν το σύστημα ισορροπίας με τις κινήσεις των ματιών. Για τους ηλικιωμένους που δεν είναι συνηθισμένοι σε διπλοεστιακούς και προοδευτικούς φακούς, η μετάβαση σ’ αυτούς τους τύπους φακών μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση της περιφερικής όρασης.

Οι πτώσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα, αλλά και μη θανατηφόρων τραυματισμών σε ηλικιωμένους ενήλικες. Υπολογίζεται πως το 1/3 των υγιών ενηλίκων 65 ετών και άνω βιώνει μία μεγάλη πτώση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Για τα άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά περίπου 60%.

Ομως, οι πτώσεις των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας δεν οφείλονται αποκλειστικά στα ατυχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνδεδεμένες με ένα ευρύ φάσμα παραγόντων κινδύνου, όπως η μεγαλύτερη ηλικία, η αναπηρία, η μυϊκή αδυναμία και πολλές διαφορετικές παθήσεις. Οσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνουν, τόσο πιο πιθανό είναι να πέσουν.

Η μειωμένη όραση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, γεγονός που υποδηλώνει πως οι παρεμβάσεις για τη διόρθωση της όρασης, ιδιαίτερα τα γυαλιά και η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, θα μειώσουν τον κίνδυνο της πτώσης. Παραδόξως, όμως, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει μία ελάχιστη έως μηδενική μείωση των πτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων που προχώρησαν σε διόρθωση της όρασης.

glasses
Οι διπλοεστιακοί και οι προοδευτικοί φακοί, μπορεί να εξυπηρετούν τους ανθρώπους μέσης ηλικίας που έχουν πρεσβυωπία, αλλά δεν είναι τόσο βολικοί για τους ηλικιωμένους που παρουσιάζουν αργό χρόνο προσαρμογής στη διάρκεια του οποίου κινδυνεύουν με πτώσεις

«Μερικά από τα άτομα προχωρούν σε μεγάλες αλλαγές στη συνταγή των γυαλιών. Οι ηλικιωμένοι που είναι πιο αδύναμοι, μπορεί να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσαρμογή τους σ’ αυτές τις αλλαγές και να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να πέσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσαρμογής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ David Elliott, επικεφαλής της μελέτης.

 «Αν δεν σπάσουν, μην τα αλλάζετε»

Η ασυνήθιστη μεγέθυνση μπορεί να κάνει τα αντικείμενα να φαίνονται πιο κοντά ή πιο μακριά, να διαταράξει την ισορροπία και τελικά να προκαλέσει στους ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν τους νέους τύπους φακών, παραμόρφωση της περιφερικής όρασης.

Αν, όμως, οι μεγεθυντικοί φακοί που διορθώνουν την όραση δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα των ηλικιωμένων, ποια είναι; Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι οπτομέτρες για την πρόληψη του κινδύνου πτώσεων σε ηλικιωμένους ασθενείς;

Ενα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας των πτώσεων, των παθολογικών καταστάσεων και των φαρμάκων που χρησιμοποιούν.

Επιπρόσθετα, ο δρ Elliott προτείνει τη λήψη μιας «συντηρητικής» προσέγγισης για τη συνταγογράφηση νέων γυαλιών για ηλικιωμένους με ιστορικό πτώσεων ή παράγοντες κινδύνου για την πτώση. Προτείνει ορισμένες αλλαγές στη συνταγή όρασης από τους οπτομέτρες και προσθέσει: «Πράγματι, εάν ένας ασθενής δεν ανέφερε προβλήματα με την όραση, αλλά απλά ζητά ένα νέο πλαίσιο, υπάρχει ένα κατάλληλο κλινικό αξίωμα για την περίπτωσή του: Aν δεν έχει σπάσει μη το φτιάχνεις».

Προτείνει, επίσης, τη διατήρηση του ίδιου τύπου φακού, εκτός αν υπάρχει μια σημαντική αιτία για την αλλαγή.

«Οι προοδευτικοί ή διπλοεστιακοί φακοί δεν πρέπει ποτέ να συνταγογραφούνται για ασθενείς που έχουν συνηθίσει να φοράνε απλά γυαλιά για την όραση, γιατί θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων», λέει ο δρ Elliott.

Προσθέτει δε πως μια τυποποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη έδειξε πως αν ο ηλικιωμένος έχει ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά για να βλέπει μακριά, σε αντίθεση με τα διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των πτώσεών του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει