Τα οφέλη του χοιρινού σε σχέση με τα πουλερικά

Το χοιρινό και τα πουλερικά είναι καλές πηγές πρωτεϊνών σε μια υγιεινή διατροφή και προσφέρουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα. Το χοιρινό περιλαμβάνει μπριζόλες, παντσέτες, μπέικον και λουκάνικο.

Τα πουλερικά από την άλλη, είναι μια ολόκληρη ομάδα. Παρόλο που το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το κοτόπουλο, τα πουλερικά περιλαμβάνουν επίσης τη γαλοπούλα, την πάπια και τη χήνα, με το κάθε ένα από αυτά να προσφέρει ελαφρώς διαφορετικά διατροφικά οφέλη.

Υδατάνθρακες

Ο υδατάνθρακας είναι ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη, αλλά ούτε το χοιρινό, ούτε τα πουλερικά θα παράσχουν στο σώμα σας πολλούς υδατάνθρακες. Με εξαίρεση τη γαλοπούλα, η οποία περιέχει 0,06 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια ψημένου κρέατος και δέρματος, τα πουλερικά δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Το ψητό χοιρινό φιλέτο είναι επίσης χωρίς υδατάνθρακες και το μπέικον περιέχει μόνο 1,70 γραμμάρια υδατάνθρακα σε 100 γραμμάρια χοιρινού κρέατος. Μια φέτα μπέικον των 11,5 γραμμαρίων περιέχει μόλις 0,2 γραμμάρια υδατάνθρακα. Βεβαίως, αυτοί οι χαμηλοί αριθμοί μπορεί να είναι ευεργετικοί για κάποιον που θέλει να αποφύγει τους υδατάνθρακες για ιατρικούς λόγους, όπως ο διαβήτης ή για την απώλεια βάρους.

Πρωτεΐνη

Τόσο το χοιρινό όσο και τα πουλερικά όλων των ειδών είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, που είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή και τη διατήρηση του σωματικού ιστού και της μυϊκής μάζας, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Ορισμένα είδη πουλερικών έχουν ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη από μια ισοδύναμη ποσότητα χοιρινού κρέατος. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια ψητού χοιρινού κρέατος περιέχουν 26,45 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η ίδια ποσότητα γαλοπούλας ψημένη με το δέρμα και το λίπος περιέχει 28,55 γραμμάρια. Η ψημένη πάπια με κρέας και δέρμα περιέχει 18,99 γραμμάρια, το ψητό κοτόπουλο με κρέας και δέρμα έχει 23,97 γραμμάρια και ψημένο κρέας χήνας με το δέρμα περιέχει 25,16 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Λίπος

Το ψητό χοιρινό φιλέτο είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους περισσότερους τύπους πουλερικών, με 8,82 γραμμάρια σε 100 γραμμάρια χοιρινού κρέατος. Το τηγανητό μπέικον περιέχει 35,09 γραμμάρια λίπους σε 100 γραμμάρια μπέικον. Η γαλοπούλα με κρέας και δέρμα έχει ελαφρώς λιγότερη περιεκτικότητα λίπους, στα 7,39 γραμμάρια και το κοτόπουλο με το κρέας και το δέρμα του έχει 13,39 γραμμάρια. Η χήνα με το κρέας και το δέρμα περιέχει 21,92 γραμμάρια λίπους και η πάπια έχει 28,35 γραμμάρια όταν μαγειρεύεται με το κρέας και το δέρμα της.

Αλλα θρεπτικά συστατικά

Το χοιρινό κρέας και όλα τα είδη πουλερικών περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για καλή υγεία, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Τα πουλερικά έχουν συνήθως περισσότερο ασβέστιο από το χοιρινό, αλλά η χήνα έχει τον περισσότερο φώσφορο και το χοιρινό έχει το περισσότερο κάλιο. Το κοτόπουλο είναι μια καλύτερη πηγή σιδήρου από το χοιρινό ή άλλα πουλερικά. Κανένα από αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχει βιταμίνη C, αλλά όλα περιέχουν βιταμίνη Β-12, με τη γαλοπούλα να είναι η καλύτερη πηγή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει