Ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών για τα παιδιά

Τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα ή ενισχυμένα τρόφιμα που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Αυτά προστίθενται ή περιλαμβάνονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι και αλλάζουν την βακτηριακή ισορροπία στο σώμα.

Η ιδέα είναι να ενισχυθούν μ’ αυτόν τον τρόπο τα καλά βακτήρια στο σώμα. Τα καλά βακτήρια καταστρέφουν τα επιβλαβή βακτήρια και μειώνουν τη μόλυνση και τη φλεγμονή. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι το «σπίτι» για πάνω από 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Βοηθούν, επίσης, να κρατηθούν τα έντερα υγιή και βοηθούν στην πέψη των τροφίμων. Πιστεύεται, επίσης, ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την εντερική λειτουργία και τη διατήρηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου του εντέρου. Μπορούν επίσης, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν διάρροια.

Το γιαούρτι περιέχει φιλικά βακτήρια που όταν προστίθενται στα έντερα έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Οταν έχουμε στομαχικές διαταραχές ή διάρροια, η βακτηριακή σύνθεση διαταράσσεται και μπορεί ακόμα και να καταστραφεί. Για να ανακτηθούν οι βακτηριακές αποικίες του οργανισμού, θα πρέπει να καταναλώνουμε γιαούρτι ή άλλα προβιοτικά τρόφιμα σε καθημερινή βάση, ειδικά κατά τη διάρκεια στομαχικών διαταραχών ή δυσπεψίας.

Μερικά από τα καλύτερα στοιχεία από τα οφέλη των προβιοτικών προέρχονται από μελέτες της διάρροιας σε παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που είχαν μολυσματική διάρροια που προέρχεται από ροταϊό. Τα προβιοτικά βελτιώνουν την ανοσία των παιδιών, επειδή τα προβιοτικά βακτήρια παράγουν οργανικές ενώσεις όπως το γαλακτικό και το οξικό οξύ που κάνουν το κόλον ελαφρώς όξινο. Τα όξινα περιβάλλοντα επιτρέπουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, ενώ αναστέλλουν την ανάπτυξη πολλών επιβλαβών βακτηρίων.

Η εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος θα ενισχύσει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και θα αυξήσει τη συνολική ανοσία. Τα προβιοτικά τρόφιμα, ανακουφίζουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα από την υπερφόρτωση, καθώς διατηρούν το προστατευτικό στρώμα του βλεννογόνου στο πεπτικό σύστημα υγιές.

Αυτό παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο άμυνας κατά της εισβολής επιβλαβών παθογόνων. Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω οφέλη, τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος με αύξηση της συγκέντρωσης και της δραστικότητας ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων, καθιστά τα συμπληρώματα προβιοτικών έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο για να αποτραπούν όλοι οι τύποι λοιμώξεων και ασθενειών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει