Τα σπίτια αποτελούν σημαντικό χώρο μετάδοσης κοροναϊού

Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η διασπορά του κοροναϊού γίνεται και μέσα στο σπίτι γι’ αυτό και εφιστούν την προσοχή για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

Προς επίρρωσιν των όσων υποστηρίζουν έρχεται μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη να υποστηρίξει ότι τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κοροναϊού μεταξύ των ανθρώπων, ακόμα κι αν στην κοινότητα η διασπορά του ιού μοιάζει να φθίνει.

Η μελέτη είναι επί της ουσίας μία μετα-ανάλυση, που ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.). Η μελέτη, η οποία συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα και, όπως είναι προφανές, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επερχόμενης συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κοροναϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19».

Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος-πολύς κόσμος-στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κοροναϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειάς του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγό τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει