Συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων σε νεαρές γυναίκες

Τα χαμηλά οιστρογόνα είναι ένα τυπικό σύμπτωμα που μια γυναίκα βιώνει όταν πλησιάζει στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορεί και οι νεότερες γυναίκες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χαμηλών οιστρογόνων.

Στην περίπτωσή τους, ωστόσο, τα συμπτώματα (και οι αιτίες) είναι διαφορετικά από αυτά των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Υπάρχουν τρεις τύποι οιστρογόνων: Η οιστριόλη, η οιστραδιόλη και η οιστρόνη. Μερικές γυναίκες δεν παράγουν αρκετά φυσικά οιστρογόνα ενός ή όλων των τύπων. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την παρουσία καρκίνου των επινεφριδίων ή των ωοθηκών. Νεαρή γυναίκα με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να βιώσει μια ποικιλία από αίτια και το είδος των εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για να μετρηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων της εξαρτώνται από τα συμπτώματα, την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό.

Συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα χαμηλών οιστρογόνων σε νεότερες γυναίκες, είναι η έλλειψη εμμήνου ρύσεως και η καθυστερημένη ανάπτυξη. Οι νεότερες γυναίκες, κάτω των 40 με χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να βιώσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Το αποτέλεσμα είναι εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Η κούραση είναι ένα συχνό σύμπτωμα που συνδέεται μ’ αυτή την κατάσταση. Μια γυναίκα μπορεί επίσης να ξεχνάει εύκολα, να έχει αϋπνία, έλλειψη ερωτικής επιθυμίας και επώδυνη σεξουαλική επαφή, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά ή αρχίζουν να μειώνονται. Ακανόνιστη έμμηνος ρύση ή έλλειψη εμμήνου ρύσεως μπορεί επίσης να παρουσιαστεί. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και οι πονοκέφαλοι είναι δύο ακόμα συμπτώματα, όπως και οι αλλαγές στη διάθεση που οδηγούν σε κλάμα, συναισθήματα κατάθλιψης και ευερεθιστότητας. Επίσης, παρουσιάζεται απώλεια της οστικής μάζας που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Κάποιες φορές η αδυναμία μιας νεαρής γυναίκας να μείνει έγκυος μπορεί να σημαίνει ότι έχει χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Λειτουργία

Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως στις ωοθήκες. Μερικά παράγονται επίσης από τα επινεφρίδια. Τα σήματα για την παραγωγή οιστρογόνων προέρχονται από την υπόφυση και τα επίπεδά τους διαφέρουν στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου. Τα οιστρογόνα είναι η γυναικεία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τα γυναικεία χαρακτηριστικά στις γυναίκες.

Συνθήκες

Κληρονομικές ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλά οιστρογόνα μια νεαρή γυναίκα. Το σύνδρομο Turner είναι μια κληρονομική ασθένεια που οδηγεί σε βραχύ ανάστημα, έλλειψη φυσιολογικής γυναικείας ανάπτυξης και έλλειψη εμμήνου ρύσεως. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί επίσης να παρεμβαίνουν με την παραγωγή οιστρογόνων, μαζί με τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

Αλλες αιτίες

Αλλες καταστάσεις που προκαλούν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων σε νεότερες γυναίκες, περιλαμβάνουν την υπερβολική άσκηση, τις διατροφικές διαταραχές και την ύπαρξη πολύ λίγου λίπους στο σώμα τους. Η υπερβολική άσκηση λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπως η γυμναστική και ο χορός μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και καθυστέρηση της φυσιολογικής θηλυκής ανάπτυξης. Ενα σύμπτωμα χαμηλών οιστρογόνων στις νεότερες γυναίκες καθυστερεί την ανάπτυξη και την έλλειψη της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια).

Πώς θα ξέρετε ότι έχετε χαμηλά οιστρογόνα

Ο γιατρός θα πρέπει να προσδιορίσει ποιος τύπος εξέτασης αίματος ή ούρων είναι απαραίτητος για να καθορίσει αν έχετε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Οι νεότερες γυναίκες μπορούν να εξεταστούν για την ωοθυλακιοτρόπο ή θυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), μία απευθείας μέτρηση παραγωγής οιστρογόνων. Οταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, μειώνονται επίσης και τα επίπεδα της FSH. Μια νεαρή γυναίκα που υπάρχει υποψία ότι πάσχει από σύνδρομο Turner μπορεί να πρέπει να εξεταστεί για χρωμοσώματα, καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι αποτέλεσμα ανωμαλίας στα χρωμοσώματα Χ.

Θεραπεία

Η θεραπεία των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων βασίζονται σε υποκείμενη αιτία. Οι νεαρές γυναίκες που περνούν φάση εμμηνόπαυσης δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο με μια μεγαλύτερη γυναίκα που έχει χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι η υποκείμενη αιτία που καθορίζει τη θεραπεία.

Εκτιμήσεις

Επειδή τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να σημαίνουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, ειδικά στις νεαρότερες γυναίκες, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας για μια εξέταση. Μια νεαρή γυναίκα με συμπτώματα χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων, θα πρέπει να αξιολογηθεί για τις αιτίες και τη θεραπεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει