Tα συμπτώματα της άνοιας στους ηλικιωμένους

Τα συμπτώματα της άνοιας στους ηλικιωμένους συνήθως προκαλούνται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές άνοιας, αλλά το Αλτσχάιμερ είναι η κύρια μορφή της σε ενήλικες άνω των 50 ετών.

Αλτσχάιμερ και άνοια

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ. Η άνοια είναι μια ιατρική κατάσταση, όπου η λειτουργία του εγκεφάλου μειώνεται συστηματικά με την πάροδο του χρόνου. Το Αλτσχάιμερ είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια που προσβάλλει τον εγκέφαλο, οδηγώντας στη θανάτωση των κυττάρων του εγκεφάλου με τη δημιουργία πλάκας γύρω τους. Η άνοια είναι ένα σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς και της νόσου του Πάρκινσον, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα της άνοιας σε ηλικιωμένους, ανεξάρτητα από την αιτία τους, είναι στενά συνδεδεμένα. Το αποτέλεσμα είναι πως τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ προσφέρουν έναν καλό οδικό χάρτη για τα συμπτώματα της άνοιας.

Λάβετε υπόψιν σας ότι οι διάφορες μορφές της άνοιας χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Τα συμπτώματα άνοιας

Το πιο προφανές σύμπτωμα της άνοιας είναι η απώλεια μνήμης. Η απώλεια μνήμης καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για το άτομο να πραγματοποιήσει τις καθημερινές εργασίες του. Κάτι τόσο απλό όπως το μαγείρεμα ενός απλού γεύματος ή το πλύσιμο πιάτων καθίσταται αδύνατο.

Η απώλεια μνήμης συχνά ξεκινά με την ανικανότητα του ατόμου να θυμηθεί ονόματα, πρόσφατα γεγονότα, θέση που μπαίνουν τα πράγματα, όπως τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τα ρούχα. Μπορεί να βάλει το νερό στην κατάψυξη αντί για την ψύξη και στη συνέχεια να μη μπορεί να το βρει ή να βάζει τα μαγειρικά σκεύη αλλού, π.χ. το τηγάνι στο ψυγείο αντί για το ντουλάπι.

Η απώλεια μνήμης δεν είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Μπορεί όλοι μας να ξεχάσουμε κάποια στιγμή, όμως, αν αυτά τα επεισόδια απώλειας μνήμης είναι συχνά, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ξεχνάει συνεχώς ονόματα, χάνει πράγματα ή επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία.

Η άνοια επηρεάζει τις σχέσεις του ηλικιωμένου με τους φίλους και την οικογένειά του. Αν υπάρχει κάποιος που τον φροντίζει θα επηρεάσει τη σχέση του και με τον φροντιστή του επίσης. Οι άνθρωποι γύρω από τον ηλικιωμένο συχνά δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την θλίψη του. Ακόμα και οι επαγγελματίες λειτουργοί υγείας μπορεί να έχουν πρόβλημα στο πώς θα αντιμετωπίσουν τον ηλικιωμένο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της φροντίδας που τελικά λαμβάνει. Ο ηλικιωμένος μπορεί να επιτίθεται στους αγαπημένους του ή στους λειτουργούς υγείας ακόμα και αν προηγουμένως είχαν πάρα πολύ στενή και εγκάρδια σχέση. Το να μη θυμάται κανείς τους ανθρώπους που αγαπάει, μπορεί να γίνει εξαιρετικά απογοητευτικό ένθεν και ένθεν με τους αγαπημένους του να πληγώνονται και τον ίδιο να αναρωτιέται γιατί έχει τόσο καιρό να τους δει, ενώ στην πραγματικότητα τους είδε μόλις πριν από λίγα λεπτά.

Τα συμπτώματα της άνοιας στους ηλικιωμένους μπορεί να εμφανίζονται ένα κάθε φορά ή και ταυτόχρονα. Η προσοχή και η συγκέντρωση του ηλικιωμένου μπορεί να μειωθούν σημαντικά. Μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια μνήμης και πρόβλημα στην οργάνωση της σκέψης του ηλικιωμένου. Καθώς η άνοια εξελίσσεται, μειώνονται οι λεπτές κινητικές δεξιότητες και ο ηλικιωμένος μπορεί να έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει το πιρούνι ή να κρατήσει ένα ποτήρι.

Ο ηλικιωμένος μπορεί, επίσης, να έχει προβλήματα με ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και αυταπάτες. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή του, να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε φωνές, περιπλάνηση, ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και επιθετικότητα.

Πρόκληση για την οικογένεια

Η άνοια αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τα μέλη της οικογένειας, γιατί θα χάνουν σιγά-σιγά το πρόσωπο που αγαπούν. Με την πάροδο του χρόνου οι κινητικές δεξιότητες θα μειωθούν σε σημείο που ο ηλικιωμένος δεν θα είναι πια σε θέση να περπατήσει ή να σταθεί. Στα αρχικά στάδια, ο ηλικιωμένος δεν θα μπορεί να σας αναγνωρίσει, μπορεί να ενεργεί με ασυνήθιστη επιθετικότητα και να λέει άσχημα πράγματα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο ηλικιωμένος με άνοια έχει χάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα σκληρά λόγια και οι πράξεις επιθετικότητας δεν είναι προσωπικά. Ο εγκέφαλος απλά αντιδρά στα ερεθίσματα.

Οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας πρέπει να έχουν ένα δίκτυο υποστήριξης, είτε ο ένας με τον άλλο, είτε με φίλους. Η άνοια βγάζει ένα τεράστιο ποσό συναισθηματικής έντασης στην οικογένεια, αλλά αυτό δεν είναι μία εμπειρία που αφορά μόνο εσάς. Μιλώντας στους άλλους μπορεί να καταφέρετε να ασχοληθείτε με τα δικά σας συναισθήματα, έτσι ώστε να μπορέσετε να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει