Η τερηδόνα μπορεί να προστατεύσει από κάποιες μορφές καρκίνου

Τα βακτήρια που εμπλέκονται στο σχηματισμό κοιλοτήτων στα δόντια μπορεί να έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε ορισμένες μορφές καρκίνου στο κεφάλι και στο λαιμό, αναφέρει νέα μελέτη.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος που παράγεται από τις κοιλότητες (κουφάλες) των δοντιών, μπορεί να είναι προστατευτικές ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, όπως δηλώνουν οι ερευνητές.

«Αυτό ήταν ένα αναπάντεχο εύρημα, δεδομένου ότι οι οδοντιατρικές κοιλότητες θεωρούνται σημάδι της κακής στοματικής υγιεινής μαζί με την περιοδοντική νόσο και είχαμε παρατηρήσει στο παρελθόν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, μεταξύ ατόμων με περιοδοντική νόσο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Mine Tezal, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, που έσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει πως η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήσουν τις κοιλότητες στα δόντια τους, προκειμένου να αναπτύξουν ελπίδες για την πρόληψη αυτών των μορφών καρκίνου.

«Το κύριο μήνυμα είναι να αποφευχθούν τα πράγματα που θα μπορούσαν να μετατοπίσουν την ισορροπία στην κανονική μικροβιακή οικολογία, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης των αντιμικροβιακών προϊόντων και το κάπνισμα. Μάλλον θα πρέπει να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή και την καλή στοματική υγιεινή, βουρτσίζοντας τα δόντια και χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα», τόνισε.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Για τη μελέτη η ομάδα της Tezal αξιολόγησε 399 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, συγκρίνοντάς τους με 221 άλλους χωρίς καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τις περισσότερες κοιλότητες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τις λιγότερες κοιλότητες. Εκείνοι με τις κοιλότητες είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψιν κι άλλοι παράγοντες, όπως το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα δόντια που λείπουν και τα σάπια δόντια, που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέτρο μέτρησης της φθοράς μιας οδοντοστοιχίας, δεν συνδέθηκαν με καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού», τόνισε η Tezal.

Οι κοιλότητες των δοντιών προκαλούνται από γαλακτικό οξύ, που παράγεται από βακτήρια, όπως στρεπτόκοκκοι, γαλακτοβάκιλλοι, ακτινομύκητες και μπιφιδοβακτήρια, τα ίδια είδη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή γιαουρτιού.

«Αυτά τα βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη, καθώς και στην τοπική και συστημική ανοσία της βλεννογόνου και η μείωσή τους έχει συσχετιστεί με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, αλλεργίες, παχυσαρκία και καρκίνο», είπε η Tezal, που τόνισε ότι αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την πρόληψη ορισμένων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου.

«Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τις οδοντιατρικές κοιλότητες ως παράπλευρες απώλειες και να αναπτύξουμε στρατηγικές για να μειώσουμε τον κίνδυνο, διατηρώντας παράλληλα τα ευεργετικά αποτελέσματα των βακτηρίων του γαλακτικού οξέος», τόνισε.

Ο αντίλογος…

Ωστόσο, ο Δρ Joel Epstein, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Στοματικής Ιατρικής και σύμβουλος στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε πως οι περιορισμοί της μελέτης ήταν πολλοί και μεταξύ αυτών το μικρό της μέγεθος και η εστίασή της μόνο στις τρέχουσες κοιλότητες.

«Η απώλεια δοντιών όταν συμβεί νωρίς συνήθως σχετίζεται με κοιλότητες και τραύμα και όταν συμβεί αργά συνδέεται με την περιοδοντική νόσο κι αυτό δεν εκτιμήθηκε στη μελέτη. Οι συγγραφείς δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου και αποτελέσματος. Επίσης, ακόμα κι αν η τερηδόνα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου – πράγμα που μοιάζει πολύ απίθανο – η οδοντιατρική ζημιά και ο κίνδυνος μόλυνσης από την οδοντική νόσο, συνεπάγεται κινδύνους. Πρέπει να γίνει περισσότερη και σε βάθος μελέτη για να μπορούν να γίνουν και οι ανάλογοι στατιστικοί συσχετισμοί», τόνισε.

Ενας άλλος εμπειρογνώμονας συμφώνησε ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, επισήμανε ωστόσο πως αν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.

«Βλέπουμε ένα μηχανισμό που μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του στόματος και μπορεί να έχουμε μπροστά μας μια πιθανή νέα στρατηγική για την πρόληψη ή τη θεραπεία του, είπε ο Δρ Dennis Kraus, διευθυντής του Κέντρου Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου στο νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό είναι ένα συναρπαστικό πρώτο βήμα», συμπέρανε ο Kraus.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει