Τέσσερις μύθοι για την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία κατάσταση κατά την οποία η πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Το γεγονός αυτό κάνει την καρδιά να εργάζεται περισσότερο από το φυσιολογικό για να κυκλοφορήσει το αίμα.

Η πίεση δεν μένει σταθερή στη διάρκεια της ημέρας, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Οταν όμως οι τιμές της παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ο οργανισμός πάσχει από υπέρταση.

Καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για να αποκτήσει κανείς στεφανιαία νόσο, ή να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, οι απόψεις που ακούγονται από το περιβάλλον του κάθε ανθρώπου είναι πολλές. Κάποιες απ’ αυτές ισχύουν, κάποιες άλλες είναι μύθοι.

Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι 4 πιο συχνοί μύθοι που αφορούν την αρτηριακή πίεση:

Μύθος: Η χοληστερόλη έχει μεγαλύτερη σημασία από την πίεση του αίματος

Το αντίστροφο πιο συχνά είναι αλήθεια. Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, αλλά η αναλογία σας της HDL («καλής) προς την LDL («κακή») είναι υγιής, ή εάν τα σωματίδια της χοληστερόλης σας τείνουν να είναι μεγάλα, ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής δεν είναι μεγάλος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ωστόσο, ασκεί πάντα πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν στην καρδιά σας αίμα. Αυτή η πίεση καθιστά ευκολότερο στα κακά σωματίδια της LDL χοληστερόλης να διεισδύσουν στην εσωτερική επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων σας αγγείων, όπου συσσωρεύονται και σχηματίζουν την πλάκα που οδηγεί τελικά σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μύθος: Αν έχετε υπέρταση, θα πρέπει να μετράτε την πίεσή σας κάθε μέρα

Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετά συχνά. Αν και οι οικιακές συσκευές μέτρησης βοηθούν τους ασθενείς να διαχειρίζονται την πίεση του αίματος τους, μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν την υπερβολική χρήση. Η ζημία επέρχεται με το πέρασμα των ετών, όχι με το πέρασμα των ημερών ή των εβδομάδων. Παρακολουθήστε τη μέση πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια πολλών μηνών και δώστε αυτές τις πληροφορίες στο γιατρό σας κάθε φορά που πηγαίνετε για μια επίσκεψη.

Μύθος: Εάν είστε υπερτασικοί και αισθάνεστε αδυναμία, είναι πιθανώς επειδή η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη

Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ο,τι προκαλεί τα συμπτώματά σας ανεβάζει την αρτηριακή πίεσης σας, όχι το αντίστροφο. Οταν δεν αισθάνεστε καλά ή έχετε πόνο, είτε από έναν ιό ή ένα μικρό διάστρεμμα, το σώμα σας απελευθερώνει αδρεναλίνη, η οποία κάνει την αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται. Εάν δεν αισθάνεστε καλά, μην πάρετε την αρτηριακή σας πίεση. Θα ανησυχήσετε άσκοπα.

Μύθος: Ενας κακός πονοκέφαλος μπορεί να σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση που πρόκειται να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτό προέρχεται από μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση που χρονολογείται από την εποχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο οποίος πέθανε στο γραφείο του το 1945 από μια μαζική εγκεφαλική αιμορραγία, αφού πρώτα είχε διαμαρτυρηθεί για έναν «τρομερό πονοκέφαλο». Ο Ρούσβελτ, ο οποίος ήταν σε κακή κατάσταση υγείας, είχε στρατοσφαιρική πίεση αίματος, της τάξεως του 260/150. Μεταξύ των πολλών παραγόντων που συνέβαλαν στην κατάστασή του ήταν το γεγονός ότι κανένα από τη σημερινά ασφαλή, αποτελεσματικά φάρμακα δεν ήταν διαθέσιμα τότε. Σήμερα, οι ασθενείς σχεδόν ποτέ δεν αναπτύσσουν τις αλλαγές στην καρδιά τους και τα αιμοφόρα αγγεία που σκότωσαν τελικά τον Ρούσβελτ.

Τα προαναφερθέντα δεν έχουν στόχο να ελαχιστοποιήσουν τη σημασία της αρτηριακής πίεσης, για την οποία θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Ωστόσο, όταν ένα άτομο ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και λαμβάνει φάρμακα, όταν αυτά είναι αναγκαίο, η ανησυχία δεν θα πρέπει να διαδραματίζει κανένα ρόλο.

Πώς να κρατήσετε χαμηλή την αρτηριακή πίεση:

* Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Χάστε κιλά, αν είστε υπέρβαροι

* Να είστε πιο δραστήριοι (30 λεπτά προπόνησης κάθε μέρα)

* Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

* Πίνετε αλκοόλ με μέτρο (δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, ένα για τις γυναίκες)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει