Τεστ HPV στο σπίτι εντοπίζει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο έλεγχος στο σπίτι για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες που διαφορετικά δεν θα εξετάζονταν από το γιατρό.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας ταχυδρομήθηκαν τεστ HPV στα σπίτια 155 γυναικών ηλικίας 30 έως 64 ετών στη Βόρεια Καρολίνα. Οι γυναίκες αυτές είχαν χαμηλά εισοδήματα, ήταν ανασφάλιστες και δεν είχαν κάνει τεστ Παπανικολάου, τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια (το συγκεκριμένο τεστ συνιστάται να γίνεται κάθε τρία χρόνια για να υπάρχει μια απεικόνιση του τραχήλου της μήτρας για τυχόν καρκίνο που μπορεί να προκαλέσει ο HPV).

Οι ερευνητές στρατολόγησαν τις συμμετέχουσες μέσω της κοινωνικής πρόνοιας, είτε μέσω οργανώσεων που εξυπηρετούν γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα.

Περίπου το 12% των γυναικών που μολύνθηκαν με υψηλού κινδύνου τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με την ερευνήτρια Andrea Des Marais, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που παρουσίασε τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Δημόσιας Υγείας.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν επίσης σε έλεγχο από τους γιατρούς για να διαπιστωθεί αν οι δοκιμές στο σπίτι είχαν χάσει κάποιες περιπτώσεις του ιού HPV και εξετάστηκαν για σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (το τεστ HPV μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τον καρκίνο του τραχήλου). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 3% των γυναικών είχαν προκαρκινικές αλλοιώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου, καθώς και ότι όλες αυτές οι γυναίκες με προκαρκινικές βλάβες εντοπίστηκαν από τις δοκιμές στο σπίτι.

Οι γυναίκες από την πλευρά τους αποδέχτηκαν τη δοκιμή στο σπίτι: Το 97% είπαν ότι αισθάνθηκαν θετικά ή ουδέτερα για αυτή την πρωτοβουλία.

Το τεστ HPV στο σπίτι φαίνεται πως είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για λοιμώξεις HPV σε γυναίκες που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν θα επισκέπτονταν διαφορετικά το γιατρό.

Το τεστ δεν συνιστάται σε γυναίκες που κάνουν τακτικά τεστ Παπανικολάου. Αυτό συμβαίνει επειδή το τεστ HPV στο σπίτι δεν είναι τόσο καλό στον εντοπισμό των λοιμώξεων υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα τεστ που διεξάγονται στο γραφείο του γιατρού. Επιπρόσθετα, πολλές γυναίκες που είναι θετικές για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων δεν έχουν καρκίνο του τραχήλου ή προκαρκινικά στάδια, γι’ αυτό συνιστάται το τεστ αυτό να γίνεται σε συνδυασμό με το τεστ Παπ.

«Δεν είναι η επιδίωξή μας να αντικαταστήσουν οι γυναίκες την κλινική δοκιμή με μια δοκιμή στο σπίτι. Η ιδέα ήταν να φτάσουμε τις γυναίκες που δεν μπορούν ούτε πρόκειται να πάνε στην κλινική και στη συνέχεια να τις φέρουμε σε επαφή με το σύστημα υγείας», τόνισε η Des Marais.

Το ποσοστό των προκαρκινικών αλλοιώσεων μεταξύ των συμμετεχουσών ήταν πολύ υψηλότερο από το ποσοστό μεταξύ των γυναικών που ελέγχονταν τακτικά, το οποίο ήταν λιγότερο από 1% τόνισε η ερευνήτρια.

Για την εκτέλεση του τεστ HPV στο σπίτι χρησιμοποιήθηκε μια βούρτσα προκειμένου να συλλέξει δείγματα των κυττάρων από τον κόλπο και την άκρη του τραχήλου της μήτρας. Επειτα τοποθέτησαν τη βούρτσα σε ένα διάλυμα διατήρησης, ώστε να ταχυδρομηθεί το δείγμα στους ερευνητές που έκαναν τη δοκιμή.

Εάν τα ευρήματα αυτά επικυρωθούν από μελλοντικές μελέτες, οι γιατροί θα μπορούν να εργαστούν μέσα από μεγάλες οργανώσεις υγιειονομικής περίθαλψης και να εντοπίζουν τις γυναίκες που δεν είναι ενημερωμένες σχετικά με το θέμα. Οι γιατροί θα μπορούν επίσης να επισκέπτονται δημοφιλή καταστήματα και να βρίσκουν γυναίκες που δεν πηγαίνουν ποτέ στο γιατρό παρουσιάζοντάς τους τον «αυτο-συλλέκτη».

«Θα πάμε την κλινική τους ανθρώπους αντί να φέρνουμε τους ανθρώπους στην κλινική», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει