Τεχνική «πριν-μετά» για τη διατήρηση κινήτρου άσκησης

Για πολλούς ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής, είναι δύσκολο να διατηρήσουν το κίνητρό τους όταν είναι πολύ κουρασμένοι ή έχουν προκύψει διάφορες δουλειές που τους κρατούν απασχολημένους.

Πολλές φορές πάλι αυτή η παράλειψη ενός προγράμματος, μπορεί να τους βγάλει από το ρυθμό τους και να ακολουθήσει και μια δεύτερη «απουσία» και κατόπιν και μία τρίτη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πολλοί άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν και θα αφήσουν το πρόγραμμά τους στη μέση.

Αν λοιπόν γυμνάζεστε, χρειάζεστε κίνητρο για να διατηρήσετε «ζεστή» τη σχέση σας με την άσκηση. Μια αποτελεσματική μέθοδος για να γίνει αυτό είναι να βάλετε εφικτούς στόχους. Τέτοιους ώστε να μπορείτε να τους πιάσετε κάθε φορά που ασκείστε. Παράλληλα, χρειάζεστε κάτι που να επιβεβαιώνει συνεχώς την πρόοδό σας. Και αυτό το κάτι, δεν είναι άλλο από την τεχνική «πριν» και «μετά».

Εάν ο λόγος της άσκησης είναι η απώλεια βάρους, τότε θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα και να τραβήξετε κάποιες φωτογραφίες που θα δείχνουν πώς ήταν το βάρος σας πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα και πώς εξελίσσεται τώρα η κατάσταση. Εχοντας φωτογραφίες αναφοράς θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να βλέπετε μπροστά στα μάτια σας την πρόοδό σας.

Εάν ο στόχος είναι η βελτίωση της υγείας σας, τότε το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι η επίσκεψη στον γιατρό. Συζητήστε μαζί του ποια είναι τα θέματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και πώς θα πρέπει να παρακολουθείτε την υγεία σας με ασφάλεια αλλά και με σαφή πρόοδο.

Αν πάλι εκείνο που σας ενδιαφέρει είναι να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση, τότε καθίστε και παρακολουθήστε κάθε στατιστική που σας αφορά. Βάρος, προσωπικό αρχείο, χρόνο τρεξίματος, καρδιακό ρυθμό, όλα δηλαδή εκείνα τα είδη των μετρήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της αθλητικής επιτυχίας. Σ’ αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν τα διάφορα αξεσουάρ fitness όπως τα ρολόγια που παρακολουθούν την καρδιά ή τα βάρη για τον αστράγαλο και τον καρπό.

Γενικότερα, πάντως και ανεξάρτητα από το λόγο που γυμνάζεστε, αν είστε φανατικοί των αριθμών, παρακολουθήστε τα στατιστικά σας ή καταγράψτε τα για εις βάθος ανάλυση.

Αν πάλι είστε περισσότερο οπτικός τύπος, τότε βγάζετε συχνά φωτογραφίες, ώστε καθώς προχωράτε να δημιουργήσετε ένα όλο και πιο ισχυρό κίνητρο για άσκηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει