Θα μπορούσε ο κυνισμός να προκαλέσει άνοια;

Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο συμβαίνει, αλλά οι κυνικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ νέα μελέτη αποκάλυψε πως είναι πιθανό να αναπτύξουν και κάποια μορφή άνοιας.

Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει επειδή έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, έναν γνωστό κίνδυνο για πολλές ασθένειες ή ίσως διαφορετικά επίπεδα στρεσογόνων ορμονών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα προειδοποιούν οι ερευνητές είναι περιορισμένα και θα πρέπει να επαναληφθούν, ωστόσο προτείνουν μια νέα διαδρομή που θα βοηθήσει την πρόληψη της άνοιας μέσω της παροχής συμβουλών ή θεραπείας.

«Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν στην απόδειξη ότι η άποψη των ανθρώπων για τη ζωή και η προσωπικότητά τους μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην υγεία τους», τόνισε η Αnna  Maija Tolppanen του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας στο Κουόπιο, που ηγήθηκε της μελέτης.

Η φινλανδική ερευνητική ομάδα μελέτησε 622 άτομα ηλικίας 65 έως 79 ετών, για ένα χρονικό διάστημα 10 χρόνων. Τους υπέβαλαν σε μια σειρά από τεστ, συμπεριλαμβανομένου ενός τεστ που σκοπό είχε να δείξει το βαθμό κυνισμού τους.

Οι άνθρωποι που είχαν υψηλή βαθμολογία στο τεστ κυνισμού, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια αργότερα. Από τα 164 άτομα με υψηλά επίπεδα κυνισμού, 14 ανέπτυξαν άνοια, δηλαδή ένα ποσοστό 8%. Μόνο 9 από τα 212 άτομα με χαμηλά επίπεδα κυνισμού ανέπτυξαν άνοια, δηλαδή ένα ποσοστό 4%.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα της κυνικής συμπεριφοράς σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας», έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Οι πιο κυνικοί άνθρωποι ζύγιζαν περισσότερο, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είχαν, επίσης, λιγότερη εκπαίδευση και χειρότερη κατάσταση υγείας. Αλλά μόλις οι παραπάνω μαζί με άλλους παράγοντες λαμβάνονταν υπόψιν, οι κυνικοί άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Είναι πιθανό ότι τα πολύ πρόωρα συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν αυξημένο κυνισμό, ωστόσο αξίζει να το ερευνήσουμε σε περισσότερο βάθος, υποστήριξαν οι ερευνητές.

Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλή βαθμολογία στα τεστ κυνισμού και εχθρότητας, είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων απ’ ό,τι οι γυναίκες που σημείωσαν χαμηλότερα ποσοστά στο συγκεκριμένο τεστ. Οι παράγοντες που εμπλέκονταν ήταν παρόμοιοι.

Είστε κυνικοί;

Παρακάτω είναι το τεστ κυνισμού που υπέβαλαν οι ερευνητές στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα είναι 3 βαθμοί για κάθε «συμφωνώ», 2 βαθμοί για το «συμφωνώ αρκετά», 1 βαθμός για το «συμφωνώ κάπως» και 0 βαθμοί για το «διαφωνώ πλήρως». Οσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο υψηλότερος είναι ο κυνισμός σας και η εμφάνιση δυσπιστίας προς τις προθέσεις των άλλων.

Οι ερωτήσεις του τεστ είναι οι ακόλουθες:

* Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ψεύδονταν για να πάνε μπροστά

* Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τίμιοι μόνο επειδή φοβούνται μη συλληφθούν

* Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν δόλια μέσα για να κερδίσουν πλεονέκτημα ή κάποιου είδους κέρδος απ’ αυτό

* Συχνά αναρωτιέμαι τι κρυφούς λόγους μπορεί να έχει ένα άτομο για να κάνει κάτι καλό για μένα

* Κανείς δεν νοιάζεται τι συμβαίνει σε μένα

* Είναι πιο ασφαλές να μην εμπιστευόμαστε κανέναν

* Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν φίλους επειδή οι φίλοι είναι πιθανό να τους είναι χρήσιμοι

* Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά βάθος δεν θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει