Θα τριπλασιαστούν παγκοσμίως τα ποσοστά άνοιας το 2050

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια παγκοσμίως, αναμένεται να έχει τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, όπως αναφέρει ανάλυση στοιχείων που κυκλοφόρησαν εν όψει της συνάντησης G8 για την άνοια.

Η συνάντηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και θα παρευρεθούν σ’ αυτήν υπουργοί χωρών, ερευνητές, φιλανθρωπικές οργανώσεις και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών. Στόχος της είναι η συζήτηση για επενδύσεις στην έρευνα για την άνοια, καθώς και η πρόληψη και θεραπεία της νόσου και η καλύτερη ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Ο Διεθνής Οργανισμός για το Αλτσχάιμερ αναφέρει πως σήμερα ζουν με τη νόσο 44 εκατομμύρια άνθρωποι που θα έχουν φτάσει τα 135 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός πως το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύμα κρουσμάτων σε χώρες φτωχές και μεσαίου εισοδήματος, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

Επί του παρόντος, το 38% των περιπτώσεων αφορά τις πλούσιες χώρες, ωστόσο αυτή η ισορροπία θα μετατοπιστεί σημαντικά από το 2050 με το 71% των ασθενών να βρίσκονται πλέον στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι «θλιβερά ανέτοιμες για την επιδημία της άνοιας».

«Είναι μια παγκόσμια επιδημία και μπορεί να χειροτερέψει περισσότερο αν σκεφτεί κανείς πως στο μέλλον ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί δραματικά. Η άνοια γίνεται γρήγορα η  μεγαλύτερη πρόκληση υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τη γενιά μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοια τώρα και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να γίνουν επενδύσεις στην έρευνα, αφού μόνο τα αποτελέσματά της μπορούν να ανακόψουν το κύμα. Μια παρέμβαση στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά πέντε χρόνια, θα μπορούσε να μειώσει στο ήμισυ τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από την ασθένεια, η οποία έχει μετασχηματιστική επίδραση σε εκατομμύρια ζωές», αναφέρει ο Μarc Wortmann, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για το Αλτσχάιμερ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει