Θέλετε να χάσετε βάρος; Μυρίστε το ελαιόλαδο!

Οταν μιλάμε για την υγιεινή διατροφή δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτούμε το ελαιόλαδο. Η γεύση του είναι νόστιμη, είναι γεμάτο από υγιή -καλά για την καρδιά- λιπαρά και βοηθά να «διορθωθούν» σφάλματα της διατροφής μας.

Ομως, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως υπάρχει ένας ακόμα τρόπος που μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη αυτό το ελιξήριο υγείας, χωρίς καν να χρειαστεί να το φάμε.

Απλά μυρίζοντας το ελαιόλαδο μπορεί κανείς να χάσει βάρος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Nutrition.

Για δύο ημέρες 11 άνδρες εθελοντές έφαγαν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και οι μισοί απ’ αυτούς έφαγαν γιαούρτι αναμεμειγμένο με λιπαρά εκχυλίσματα από λάδι ελιάς.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και διαπιστώθηκε πως αυτοί που έφαγαν το γιαούρτι με το εκχύλισμα είχαν αυξημένη ροή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται τυπικά με την κατανάλωση λίπους, ακόμα κι αν η περιεκτικότητα του σνακ σε λίπος ήταν χαμηλή.

Κι αυτό χάρη στο άρωμα του ελαιόλαδου, που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αισθάνεται πλήρης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας και να κάνει τον οργανισμό να νοιώσει χορτάτος.

«Το διαιτητικό λίπος επιβραβεύει», τονίζει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Αndreas Fritsche, καθηγητής διατροφικής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen στη Γερμανία.

Η επιβράβευση αυτή στην πραγματικότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κάνει κανείς δίαιτα, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

«Εάν τρώτε μια τροφή χωρίς λιπαρά με εκχύλισμα από άρωμα που συνήθως συνδέεται με λίπος, είναι πιθανό να έχετε την επιβράβευση της αίσθησης της πληρότητας, χωρίς τις αντίστοιχες θερμίδες», αναφέρει ο Fritsche.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει