Θεοδωρίδου: Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18

Στηρίζοντας ανοιχτά την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, τονίζοντας ότι «το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εξέλιξη», ξεκίνησε την ενημέρωση για την πανδημία, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμμετοχή των παιδιών στο εμβολιαστικό εγχείρημα.

Αναφερόμενη σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου και αφορά σε παιδιά 5 έως 11 ετών, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer, σημείωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την προστασία και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Συμπλήρωσε ότι εάν έχει χορηγηθεί πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Σημείωσε, δε, ότι για παιδιά κάτω των 18 δεν υπάρχει σύσταση για χορήγηση τρίτης δόσης. Όπως είπε, τρίτη δόση προβλέπεται για παιδιά κάτω των 18 που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, χορηγείται μία δόση στα παιδιά που έχουν νοσήσει, τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη σε παιδιά που νόσησαν με Covid – Τι είναι το σύνδρομο MISC

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στον κίνδυνο που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν νοσήσει με κορονοϊό για να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και ένα σπάνιο σύνδρομο το οποίο ονομάζεται MISC.

«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ», επισήμανε εξάλλου η Μαρία Θεοδωρίδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει