Θεοδωρίδου για 4η δόση: «Οι συνεχείς δόσεις δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική»

Αυτό που εδώ και τόσο καιρό αρνούνταν να παραδεχθούν, αναγκάζοντας τους πολίτες να οδηγούνται σε επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων, «ομολόγησε» την Τρίτη (1/2) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό.

Ότι δηλαδή οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν είναι βιώσιμη στρατηγική, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που η παραλλαγή Omicron έχει κυριαρχήσει, αφού οι εμβολιασμοί γίνονται ακόμα με τα αρχικά εμβόλια (που δημιουργήθηκαν για άλλες παραλλαγές), γεγονός που δεν σταματά την επικρατούσα σήμερα μετάλλαξη Omicron.

Ειδικότερα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή «Omicron 2» ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Οmicron», αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Η μεταδοτικότητά της είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη ανέφερε σε σχετική ερώτηση.

Σημείωσε επίσης ότι  οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το  μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού.

«Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προς τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50% και είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει καθώς δεν μπορεί να κτίσει το τείχος της ανοσίας  και να σταματήσει τη μετάδοση.

Όμως, το 50% είναι κριτήριο σύμφωνα με τον FDA χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού. Σε ό,τι αφορά τη θνητότητα η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95% μετά από 2 εβδομάδες ενώ με δύο δόσεις μετά από 25 εβδομάδες το ποσοστό αυτό είναι στο 59%…»,  υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε στοιχεία από νέες μελέτες και τόνισε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη» υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Για το σύνδρομο long Covid η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα συμπτώματα είναι κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην χώρα μας από την Covid είπε ότι «πληρώνουμε ακόμη την επικράτηση της Δέλτα αλλά και τους ανεμβολίαστους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει