Θεοδωρίδου: «Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με του κοροναϊού» (video)

Ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κοροναϊού μπορεί να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, όπως διευκρίνισε το απόγευμα της Δευτέρας (4/10) κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μια την άλλη. Γνωρίζουμε ότι πέρυσι η κινητικότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά χαμηλό, γεγονός που αποδίδεται στα μέτρα αποφυγής του συνωστισμού», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο, ενώ η δόση του εμβολίου είναι μια.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός για την γρίπη δεν παρεμβαίνει στο σύστημα των άλλων εμβολίων και ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνον κατά του κοροναϊού. Επίσης, τόνισε πως το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον κοροναϊό, όπως επίσης εκείνο κατά του κοροναϊού δεν προστατεύει για την γρίπη.

Τι ισχύει για όσους είναι κρούσματα κοροναϊού

Η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε επίσης πως οι συμπτωματικοί με κοροναϊό θα πρέπει να εμβολιάζονται όταν ολοκληρωθεί η καραντίνα. Οι συμπτωματικοί ασθενείς με Covid-19 θα πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωση και περάσουν τα συμπτώματα, ενώ όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, αλλά είναι αρνητικοί, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά κατά της γρίπης.

Γιατί δεν χρησιμοποιείται και το εμβόλιο της Moderna για την τρίτη δόση

Η τρίτη δόση για το εμβόλιο του κοροναϊού έχει ξεκινήσει και γίνεται με το σκεύασμα της Pfizer, με την Μαρία Θεοδωρίδου να εξηγεί για ποιο λόγο δεν έχει επιλεγεί και το εμβόλιο της Moderna.

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών στην ενημέρωση για το εμβόλιο του κορωνοϊού, για ποιο λόγο χρησιμοποείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer και όχι εκείνο της Moderna για την τρίτη δόση, σημείωσε: «Είναι μία διαδικασία που περνάνε όλα τα εμβόλια» και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν δεδομένα για τα άλλα σκευάσματα, αλλά μετά το εμβόλιο της Pfizer θα πάρουν σειρά και εκείνα της Moderna, αλλά και της Johnson & Johnson».

Καλύτερα η τρίτη δόση με άλλο εμβόλιο

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν τελικά είναι καλύτερο η τρίτη δόση να γίνεται με άλλο σκεύασμα από εκείνο που πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός, η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε θετικά.

«Συνήθως είναι καλύτερο η αναμνηστική δόση να γίνεται με άλλο εμβόλιο. Μπορεί να γίνει και με το ίδιο, αλλά ένα διαφορετικό εμβόλιο έχει δείξει ότι προσφέρει μεγαλύτερη ανοσολογική αντίδραση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει