Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης βελτιώνει τη λειτουργία των μυών

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία των μυών – σε επίπεδο μυϊκών ινών – σε γυναίκες που βρίσκονται  στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ορισμένες μελέτες που δημοσιεύθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία και έκαναν λόγο για σχέση της ΘΟΥ με την αύξηση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έχουν οδηγήσει σε αρνητική δημοσιότητα γύρω από τη συγκεκριμένη θεραπεία, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να εμφανίζονται απρόθυμες να τη χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, από τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Physiology προκύπτουν θετικά αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη αγωγή.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μειώνει τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, ως συνέπεια της αύξησης της ηλικίας. Αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη για τη διερεύνηση των επιπτώσεων αυτών σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε δίδυμες γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση, ούτως ώστε να αποκλειστούν οι γενετικές διαφορές. Απ’ αυτές μόνο η μία υποβλήθηκε σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσεκτική εξέταση των βιοψιών των μυών του κάθε ζευγαριού των διδύμων.

Ο Δρ Λαρς Λάρσον, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία, εξηγεί:

«Βρήκαμε ότι παρόλο που οι μεμονωμένες μυϊκές ίνες δεν άλλαξαν σε μέγεθος, οι μύες των γυναικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή, δημιουργώντας μια υψηλότερη μέγιστη δύναμη σε σύγκριση με εκείνες που δεν υποβλήθηκαν. Πιστεύεται πως η χρήση της ΘΟΥ τουλάχιστον εν μέρει, μειώνει τις τροποποιήσεις της μυϊκής συστολής πρωτεϊνών που συνδέονται με τη γήρανση».

«Οι πτώσεις και οι τραυματισμοί που σχετίζονται με αυτές τις πτώσεις είναι συνηθισμένες μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες, λόγω μείωσης στην παραγωγή γυναικείων ορμονών φύλου. Μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στους μοριακούς μηχανικούς που διέπουν τις αλλαγές στους σκελετικούς μύες που σχετίζονται με την ηλικία και ειδικά τις επιπτώσεις της ΘΟΥ για τη δομή και λειτουργία της κυρίαρχης πρωτεΐνης στους σκελετικούς μύες που ονομάζεται μυοσίνη, η οποία παράγει τη δύναμη και την κίνηση».

Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν δυνατότητες για μελλοντικές φαρμακολογικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση και λειτουργία της μυϊκής μάζας σε μεγάλη ηλικία, και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει