Θηλασμός και πόνοι στους ώμους

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Ωστόσο, το σώμα μιας μητέρας που θηλάζει συνεχίζει να επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο για υπερβολική κινητικότητα των αρθρώσεων. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να διορθώσει τις αλλαγές της στάσης που παίρνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στάση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων για τους μύες και τα οστά. Ο πόνος στους ώμους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των γυναικών που θηλάζουν. Η διατήρηση της σωστής τοποθέτησης του μωρού είναι απαραίτητη για την πρόληψη των πόνων και των ερεθισμών των μυών και της φλεγμονής των αρθρώσεων.

Αιτίες του πόνου στον ώμο

Οι μητέρες που θηλάζουν τείνουν να παίρνουν μια λυγισμένη στάση, γεγονός που προκαλεί σφίξιμο στους μύες στο μπροστινό μέρος των ώμων και τέντωμα στο πίσω. Διατηρώντας αυτή τη στάση μπορεί εύκολα να αισθανθούν δυσφορία ή ακόμα και μυϊκούς σπασμούς. Η κακή στάση του σώματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κρατούν και το βάρος του μωρού, αυξάνει επίσης την πιθανότητα πόνου στο δικέφαλο μυ του άνω βραχίονα.

Πρόληψη

Η διατήρηση της καλής στάσης είναι το κλειδί για την πρόληψη του πόνου στον ώμο, αν μια γυναίκα θηλάζει. Τοποθετήστε το μωρό σας σε τέτοια θέση ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το στήθος σας. Μην γέρνετε προς τα εμπρός, ούτε να φέρνετε το στήθος σας προς το μωρό. Ένα μαξιλάρι θηλασμού μπορεί να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το μωρό στο σωστό ύψος.

feeding

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Θηλασμού συνιστά για τον θηλασμό την θέση «κούνια», τη θέση «ποδόσφαιρο» ή την «ξαπλωτή θέση», που διευκολύνουν την ανακούφιση της πίεσης στο σώμα μιας γυναίκας, στη διάρκεια του θηλασμού. Στη θέση «κούνια» το μωρό βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του σα να το κουνάει. Στη θέση «ποδόσφαιρο» το μωρό βρίσκεται κάτω από το βραχίονα, σα να κρατάει η μητέρα μια μπάλα ποδοσφαίρου. Και οι δύο θέσεις απαιτούν το μωρό να στηρίζεται στο κατάλληλο ύψος. Στην «ξαπλωτή» θέση η μητέρα είναι ξαπλωμένη με το μωρό ξαπλωμένο δίπλα της. Εκτιμάται ότι αυτή είναι η λιγότερο αγχωτική στάση για το σώμα της μητέρας. Υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές των τριών αυτών θέσεων, αυτές όμως θεωρούνται γενικά οι καλύτερες για να μην επιβαρύνεται η μητέρα και να αισθάνεται βολικά το μωρό.

Θεραπεία

Η θερμότητα ή το μασάζ μπορούν να βοηθήσουν την μητέρα να ανακουφιστεί από τον πόνο στον ώμο. Μπορούν να συνταγογραφηθούν από το γιατρό αντιφλεγμονώδη φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρετε φάρμακα, όταν θηλάζετε, αν δεν το έχετε συζητήσει με το γιατρό σας, καθώς πολλά φάρμακα μπορούν να περάσουν στο μητρικό γάλα. Οι ήπιες διατάσεις της περιοχής των ώμων μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμες. Η πλαϊνή θέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκουραστεί ένας ερεθισμένος ώμος.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν με τις τεχνικές και τις συστάσεις για την τοποθέτηση ενός μαξιλαριού θηλασμού που ταιριάζει στο ύψος σας και τον τύπο του σώματός σας. Ένας φυσικοθεραπευτής, ειδικά αυτός που ειδικεύεται στην υγεία των γυναικών, μπορεί να βοηθήσει με τις τεχνικές τοποθέτησης και τη θεραπεία μιας φλεγμονής στον ώμο. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε την τοποθέτησή σας, καθώς το μωρό σας αναπτύσσεται και μεγαλώνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει