Tι ΔΕΝ πρέπει να πείτε σε κάποιον που πήρε βάρος

Η αύξηση του βάρους δεν είναι πάντα θέμα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, μαλθακότητας ή τεμπελιάς. Μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα χρήσης φαρμάκων, αδράνειας λόγω τραυματισμού ή μιας ιατρικής κατάστασης.

Προτού, λοιπόν, ξεστομίσετε κάτι που θα σας κάνει στη συνέχεια να μετανιώσετε και να κάνετε και τον αποδέκτη των λόγων σας να αισθανθεί άβολα ή να πληγωθεί, κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε να συγκρατήσετε την επικριτική σας τάση.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες παρατηρήσεις που μπορεί να μοιάζουν αβλαβείς για εσάς, αλλά να ενοχλήσουν ή να στενοχωρήσουν κάποιον που το σώμα του έχει αυξηθεί σε μέγεθος:

1. «Έχεις βάλει κιλά;»

Είτε θέλετε να το πιστεύετε είτε όχι, είναι παραπάνω από πιθανό να μην είναι απαραίτητο να πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι έχει πάρει βάρος. Εχει και ο ίδιος πρόσβαση στους καθρέφτες του σπιτιού του αλλά και στη ζυγαριά. Εάν δεν κάνει προσπάθεια για να το αλλάξει αυτό, ίσως να μη θέλει να επικεντρωθεί στην κατάσταση του βάρους του. Μιλώντας του για τα κιλά του θα μπορούσατε να δημιουργήσετε πρόβλημα στη μεταξύ σας σχέση χώρια που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχετε και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

2. «Είναι πολύ εύκολο να πάρει κανείς βάρος αυτή την εποχή του χρόνου (π.χ. γιορτές), έτσι δεν είναι;»

Αν και αυτή η φράση μοιάζει σαν να είναι μια εξομολογητική παρατήρηση, ο αποδέκτης της φράσης σας μπορεί κάλλιστα να υποθέσει ότι επιχειρείτε να τον κάνετε να παραδεχθεί ότι έχει πάρει κιλά. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τις γιορτές, τις διακοπές, τα γενέθλια ή κάποιες ειδικές εκδηλώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνει το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης.

3. «Άκουσα η νέα δίαιτα “τάδε” είναι πολύ εύκολη για να την ακολουθήσει κανείς. Την έχεις δοκιμάσει;»

Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι οι παρατηρήσεις σας είναι αθώες, δεν είναι ανάγκη να πείτε τη γνώμη σας για δίαιτες, διατροφολόγους, ασκήσεις γυμναστικής, παρά μόνο αν σας το ζητήσουν. Περιμένετε να έρθει κάποιος να σας ζητήσει βοήθεια για να παρέχετε τις πληροφορίες που γνωρίζετε και μη το κάνετε από μόνοι σας.

4. «Αυτό το πουκάμισο θα έδειχνε καλύτερα πάνω σου αν δεν το είχες βάλει από μέσα»

Ακόμα και οι γονείς μπορεί να κάνουν τέτοια αθώα σχόλια στα παιδιά τους. Όμως, ένα τέτοιο σχόλιο πριν βγει κάποιος έξω ή όταν είναι ήδη έξω το μόνο που θα πετύχει είναι να καταρρακώσει την αυτοπεποίθησή του για το πώς δείχνει.

Οι γονείς ή οι σύζυγοι αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν το βάρος κάποιου άλλου οικείου τους και θεωρούν ότι με τέτοιου είδους παρατηρήσεις δείχνουν το ενδιαφέρον τους. Αλλά συνήθως αυτό δεν είναι το μήνυμα που εισπράττει ο άλλος.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αν κάποιος γονιός κάνει παρατήρηση την ώρα του γεύματος στο παιδί του λέγοντας ας πούμε: «Καλά, πιστεύεις ότι χρειάζεται να φας κι άλλο κομμάτι;».

Αντί γι’ αυτό επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να έχετε ιδιαιτέρως μια συζήτηση για τη σημασία που έχει η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Δεν πρέπει να κάνετε κήρυγμα, ούτε να σχολιάσετε παρουσία άλλων, ακόμα κι αν αυτοί οι άλλοι είναι επίσης μέλη της οικογένειας. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν κάποια άλλη στιγμή κατ’ ιδίαν.

5. «Γνωρίζεις ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σου πίεση (ή να δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας);»

Το ότι οι μελέτες δείχνουν πως η παχυσαρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους για την υγεία, αυτό δεν σημαίνει πως η υγεία είναι πάντα ένας παράγοντας κινητοποίησης για την απώλεια βάρους. Για μερικούς ανθρώπους (με εξαίρεση τις περιπτώσεις πόνου που προέρχεται από κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η δυσπεψία ή τα σκαμπανεβάσματα των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους), τα θέματα υγείας είναι εντελώς υποθετικά και επομένως δεν θεωρούν ότι αξίζει να ανησυχούν γι’ αυτά άμεσα.

Τι πρέπει να πείτε;

Το βάρος του καθενός είναι δική του δουλειά και ο μόνος που «νομιμοποιείται» να τους πει κάτι όταν τους δει είναι ο γιατρός. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σίγουροι και ασφαλείς και δεν έχει καμία σημασία τι διαβάζουν στην ζυγαριά ή το πώς δείχνουν πάνω τους τα ρούχα τους. Εάν οι ΙΔΙΟΙ αναφέρουν το θέμα και αισθάνεστε ότι είστε καλά εξοπλισμένοι σε ό,τι αφορά τις διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές που έχετε να τους προσφέρετε, τότε κάντε το. Αλλά αν δεν πέσει στο… τραπέζι το θέμα του βάρους, μην το ανακινείτε από μόνοι σας.

Επίσης, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε παράξενα και να μην δείξετε με οποιαδήποτε έκφραση του προσώπου σας έκπληξη για την αύξηση του σωματικού βάρους του ατόμου που έχετε απέναντί σας. Είναι καλύτερα να αγνοήσετε την αλλαγή του μεγέθους του σώματός του. Ό, τι κι αν κάνετε, ωστόσο, μην φτάσετε στο άλλο άκρο και μη γίνεται ανειλικρινείς με φιλοφρονήσεις. Ο άλλος δεν είναι ανόητος και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας κακοχαρακτηρίσει για τις ανειλικρινείς παρατήσεις σας.

Πείτε απλά: «Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω!» και αυτό αρκεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει