Τι είναι η ανεπάρκεια νατρίου και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανεπάρκεια νατρίου, ή υπονατριαιμία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα γίνεται ασταθής. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Μπορεί να υπάρχει πολύ υγρό στον οργανισμό σας, μπορεί να υπάρχει αραίωση νατρίου ή τα επίπεδα νατρίου να είναι πολύ χαμηλά.

Παρόλο που αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί από μόνη της, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί λόγω της υπερβολικής διάρροιας ή εμετού. Ενας άλλος τρόπος που μπορεί να αναπτύξει κάποιος ανεπάρκεια νατρίου είναι όταν βιώνει υπερβολική συσσώρευση υγρού ή οίδημα, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια του νερού τόσο γρήγορα όσο συσσωρεύεται.

Κάποιος που βιώνει μια ήπια περίπτωση ανεπάρκειας νατρίου μπορεί να μην εμφανίζει καθόλου συμπτώματα. Πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, ναυτία και εμετό. Εάν ένα άτομο που βιώνει αυτή την κατάσταση ξεκινήσει να κάνει εμετούς, τότε η νόσος επιταχύνεται πολύ γρήγορα, λόγω των ηλεκτρολυτικών διαταραχών που συμβαίνουν όταν είναι άρρωστος. Σε σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας νατρίου, τα συμπτώματα είναι κυρίως νευρολογικά. Αυτά περιλαμβάνουν σύγχυση, απώλεια αυτόβουλης κίνησης, σπασμούς και τελικά κώμα.

Η θεραπεία για την ανεπάρκεια νατρίου περιλαμβάνει τον περιορισμό του νερού, ενδοφλέβιο ορό και χορήγηση διουρητικών. Είναι σημαντικό ότι κάποιος που λαμβάνει θεραπεία για την ασθένεια αυτή να έχει προσεκτική παρακολούθηση, επειδή η υπερβολικά ταχεία σταθεροποίηση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν ο ασθενής εμφανίσει έλλειψη νατρίου, λόγω μιας άλλης κατάστασης της υγείας, όπως οι τροφικές δηλητηριάσεις, που οδηγούν σε υπερβολικό εμετό και διάρροια, οι γιατροί θα αντιμετωπίσουν επίσης και την αρχική ασθένεια.

Η ανεπάρκεια του νατρίου μερικές φορές ονομάζεται δηλητηρίαση από νερό που είναι το ακριβώς αντίθετο της αφυδάτωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αθλητές και ιδιαίτερα οι αθλητές των μεγάλων αποστάσεων μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση από το νερό την ώρα που αγωνίζονται. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στους μαραθωνοδρόμους. Ο δρομέας στην προσπάθειά του να μείνει ενυδατωμένος πίνει τόσο πολύ νερό που τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα του αραιώνουν.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης από νερό οι αθλητές, ή και γενικά όσοι γυμνάζονται τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις, μπορούν να εναλλάσσουν το πόσιμο νερό με αθλητικά ποτά την ώρα που τρέχουν ή να χρησιμοποιούν αθλητικά τζελ ή άλλα συμπληρώματα αντικατάστασης ηλεκτρολυτών. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πριν από την ημέρα του αγώνα αν τρέχετε μεγάλες αποστάσεις.

Αν πιείτε την ημέρα του αγώνα ένα συμπλήρωμα που δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει μπορεί να ανακατέψει το στομάχι σας. Μοιραία τότε θα στραφείτε στο νερό για να ηρεμήσετε το στομάχι σας και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης υπονατριαιμίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει