Τι είναι η δίαιτα Paleo;

Η έρευνα έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι υπεύθυνα για πολλά από τα δεινά που υποφέρουμε σήμερα. Η διατροφή paleo, προτείνει ό,τι και το όνομά της.

Προτείνει την επιστροφή στην Παλαιολιθική Εποχή, κάπου 10.000 χρόνια πριν, προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας. Η διατροφή του ανθρώπου κατά την παλαιολιθική εποχή ήταν απαλλαγμένη από το «πρόχειρο» φαγητό. Ως εκ τούτου, επιστρέφοντας στον τρόπο διατροφής των προγόνων μας, που συνίστατο κυρίως σε ζωικές πρωτεΐνες και φυτά, τότε που κυνηγούσαν και συγκέντρωναν την τροφή, θα κάνουμε την καλύτερη δίαιτα για το σώμα μας.

Αρκεί απλά να φέρετε στο νου σας την εικόνα της τροφής του «ανθρώπου των σπηλαίων» που σήμαινε «κυνηγώ και μαγειρεύω» και να την προσαρμόσετε στην σύγχρονη εποχή.

Τα οφέλη της δίαιτας paleo

H δίαιτα paleo μιμείται το είδος των τροφίμων που έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από την Αγροτική Επανάσταση του 17ου-18ου αιώνα, δηλαδή κάπου 333 χρόνια πριν, καθώς και πριν από την έλευση αυτού που σήμερα ονομάζεται «φαγητό Φρανκενστάιν».

Τροφές όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά και κρέατα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υδατάνθρακες και μονοακόρεστα λίπη. Οι ουσίες αυτές τροφοδοτούν την καλή υγεία και περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες από τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα σάκχαρα και δημητριακά, υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αλάτι.

Επί της ουσίας τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι καν πραγματικά τρόφιμα. Είναι τροφές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, αύξηση του σωματικού βάρους και διάφορες άλλες επιπλοκές της υγείας.

Η δίαιτα Paleo προτείνει την αντικατάσταση των σιτηρών και γαλακτοκομικών προϊόντων με λαχανικά και φρέσκα φρούτα, τροφές που είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και πολύ καλύτερες για την υγεία.

Αλλα οφέλη από τη διατροφή paleo

Η απεριόριστη ποσότητα φρούτων, λαχανικών και υδατανθράκων στη δίαιτα Paleo επικεντρώνεται στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που προκαλεί μια αργή και περιορισμένη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Η αύξηση της ινσουλίνης και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα ευθύνονται για μια πληθώρα ασθενειών γνωστών ως μεταβολικό σύνδρομο. Αυτές είναι ο διαβήτης τύπου 2, η ουρική αρθρίτιδα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και η παχυσαρκία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, οι πρωτεΐνες, καθώς και η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που αποτελούν στοιχεία της δίαιτας Paleo βοηθούν επίσης να αποτραπούν συγκεκριμένες ομάδες παραγόντων κινδύνου που εμφανίζονται μαζί, όπως διαβήτης τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσος.

Λόγω της απεριόριστης ποσότητας φρούτων και λαχανικών που επιτρέπονται στην διατροφή Paleo το σώμα θα γίνει ελαφρώς αλκαλικό (κάτι που είναι το ζητούμενο για τον οργανισμό μας καθώς το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4 και η προσπάθειά μας είναι να το διατηρήσουμε έτσι).

Αυτό σημαίνει ότι καταστάσεις όπως άσθμα, κουδούνισμα στα αυτιά, ναυτία, αϋπνία, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, πέτρες στα νεφρά και οστεοπόρωση θα βελτιωθούν (ή κατ’ αντιστοιχία δεν θα εμφανιστούν).

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες της διατροφής Paleo που είναι υψηλά διαλυτές θα βοηθήσουν σε διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα ενώ τα αυξημένα ωμέγα-3 λιπαρά θα βελτιώσουν φλεγμονώδεις ασθένειες.

Και τι γίνεται με το κρέας;

Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι από την συγκεκριμένη διατροφή. Με την αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων και των δημητριακών, ο άνθρωπος μπορεί να χάσει πολλές θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, αν κάποιος δεν είναι προσεκτικός, ώστε να αγοράζει και να καταναλώνει άπαχο κρέας, ο κίνδυνος για τα καρδιαγγειακά προβλήματα θα αυξηθεί. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή διαιτητικά όρια, ο καθένας πριν αποφασίσει να ξεκινήσει μια τέτοια διατροφή θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του.

Χωρίς αμφιβολία, η ποσότητα και η ποιότητα λίπους που κατανάλωναν οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής στην άγρια φύση, είναι πολύ διαφορετικές από την ποσότητα και το είδος του λίπους που υπάρχουν σήμερα στο κρέας. Κανείς δεν ζητά απ’ όσους κάνουν δίαιτα να τρίβουν δύο κούτσουρα μαζί, στη συνέχεια να πιάνουν ένα κομμάτι κρέας βουβαλιού και να το μαγειρεύουν πάνω από τη φωτιά. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα τα 100 γραμμάρια ψητό βουβάλι περιέχουν μόλις 2,4 γραμμάρια λίπους και 0,9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Την ίδια στιγμή μια μοσχαρίσια μπριζόλα περιέχει τον απίστευτο αριθμό των 23 γραμμαρίων λίπους, καθώς και 9 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει