Τι είναι η pregorexia και πόσο μπορεί να βλάψει την έγκυο και το έμβρυο;

Ο όρος «pregorexia» αναφέρεται στην τάση που έχουν ορισμένες γυναίκες να ελέγχουν αυστηρά την αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μέσω ακραίας δίαιτας και άσκησης.

Παρά το γεγονός ότι ο όρος αυτός δεν αναγνωρίζεται από το σύνολο των φορέων της ιατρικής περίθαλψης, η συμπεριφορά που σχετίζεται με την pregorexia είναι πραγματική και θα μπορούσε να βλάψει την υγεία του μωρού. Είναι, βέβαια, εξαιρετικά σπάνια, καθώς συνήθως ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών έχει πρόβλημα με την υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανεξάρτητα από αυτό που δείχνει η ζυγαριά, μερικές γυναίκες δεν ανησυχούν υπερβολικά για την αύξηση του σωματικού τους βάρους και την εικόνα του σώματός τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος της pregorexia μπορεί να είναι υψηλότερος για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών και εκείνες που έχουν αδύναμο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης.

Ειδικά προειδοποιητικά σημάδια της pregorexia θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

* Τάση της εγκύου να μιλάει για την εγκυμοσύνη της σα να μην είναι πραγματικό γεγονός

* Ιδιαίτερη εστίαση της εγκύου στο μέτρημα των θερμίδων

* Παράλειψη γευμάτων ή τάση της εγκύου να τρώει μόνη της, απομονωμένη από τους υπόλοιπους οικείους της

* Υπερβολική άσκηση για γυναίκα που διανύει περίοδο εγκυμοσύνης

Αν είστε έγκυος και αγωνίζεστε με την εικόνα του σώματός σας, συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον γυναικολόγο σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε την κατάλληλη αύξηση του σωματικού βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, με βάση τα προ εγκυμοσύνης κιλά σας και τον δείκτη μάζας του σώματός σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας εξηγήσει πώς να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες στον τρόπο ζωής σας και στη διατροφή σας για τον έλεγχο της αύξησης του βάρους σας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε επίσης έναν διατροφολόγο και ίσως έναν ψυχολόγο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει