Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο και πώς αντιμετωπίζεται

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων υγείας που καθιστούν πιθανό για κάποιον να αναπτύξει διαβήτη ή καρδιακή νόσο ή να κινδυνέψει να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η παρουσία ενός συνδυασμού υψηλής χοληστερόλης, περίσσειας κοιλιακού λίπους, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλών επιπέδων ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολικό σύνδρομο. Οι περισσότεροι ασθενείς με το σύνδρομο αυτό ταξινομούνται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ενας συνδυασμός γενετικής και τρόπου ζωής καθορίζει αν ένα άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με το μεταβολισμό του σώματος. Σε ένα κανονικό σώμα, το πεπτικό σύστημα διασπά τα τρόφιμα σε ζάχαρη ή γλυκόζη. Η γλυκόζη μεταφέρεται στη συνέχεια σε ιστούς του σώματος, όπου χρησιμεύει ως καύσιμο για τα κύτταρα. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη στο σώμα, βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα. Τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη διαθέτουν κύτταρα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποδοχή της ινσουλίνης.

Το αποτέλεσμα είναι πως η γλυκόζη εισέρχεται πιο δύσκολα στα κύτταρα. Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, ο οργανισμός παράγει περισσότερη ινσουλίνη, έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει τα κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην παρουσία περισσότερης γλυκόζης και ινσουλίνης μέσα στο σώμα.

Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο σώμα οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα οδηγούν τον ασθενή στο δρόμο προς τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα υγείας. Ολοι αυτοί οι παράγοντες υγείας περιλαμβάνουν το μεταβολικό σύνδρομο.

Εάν ένας ασθενής ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε μπορεί να αποφύγει πολλά από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας μπορεί να καταπολεμήσει το μεταβολικό σύνδρομο. Αν αποφύγει τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να ζήσει μια πιο υγιή ζωή. Η τακτική άσκηση και οι ιατρικές επισκέψεις είναι ζωτικής σημασίας για το «χτίσιμο» ενός πιο υγιούς σώματος επίσης. Η αποχή από επιβλαβείς για την υγεία συνήθειες, όπως το κάπνισμα, είναι ένας ακόμα βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Ακόμα κι αφού κάνουν αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσουν το μεταβολικό σύνδρομο. Αν συμβεί αυτό, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ευαισθητοποιητές ινσουλίνης προβλέπονται κάποιες φορές για να βοηθήσουν το σώμα με τη χρήση ινσουλίνης. Η ασπιρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο γιατρός είναι σε θέση να βοηθήσει τον ασθενή στον στόχο απώλειας βάρους, μέσω της χρήσης φαρμάκων και ειδικής δίαιτας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει