Τι είναι το «πόδι του αθλητή» και πώς αντιμετωπίζεται

Το πόδι του αθλητή (επιδέρμωση άκρου ποδός) είναι μια μυκητιασική λοίμωξη όπως ο λειχήνας και η φαγούρα στη βουβωνική χώρα. Είναι συνηθισμένη μεταξύ των αθλητών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιονδήποτε μη αθλητή.

Εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ των δακτύλων, μπορεί, όμως, να εξαπλωθεί και στα νύχια ή τις κορυφές των δακτύλων. Συμβαίνει συνήθως επειδή τα παπούτσια παρέχουν το ζεστό, υγρό και σκοτεινό περιβάλλον όπου ευνοείται η ανάπτυξη του μύκητα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως ο έντονος κνησμός και το κάψιμο ανάμεσα στα δάχτυλα. Αν δεν αντιμετωπιστεί το σύμπτωμα του ποδιού του αθλητή μπορεί επίσης να δημιουργήσει απολέπιση δέρματος, φουσκάλες, ξηρό και φολιδωτό δέρμα, ακόμα και πέσιμο των νυχιών.

Πήρε βεβαίως το όνομά του από την στιγμή που άρχισε να παρουσιάζεται μεταξύ των αθλητών. Τα ντους, οι πισίνες, τα αποδυτήρια, είναι όλα μέρη ιδανικά για να αναπτυχθεί το «πόδι του αθλητή» και οι αθλητές φυσικά… συχνάζουν σ’ αυτά τα μέρη. Ο μύκητας που προκαλεί την συγκεκριμένη πάθηση είναι το δερματόφυτο που μοιάζει με μούχλα. Μόλις τα δερματόφυτα εγκατασταθούν στο δέρμα πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν κνησμό και εξανθήματα.

Ευτυχώς το πόδι του αθλητή είναι συνήθως ένας εύκολα αντιμετωπίσιμος μύκητας και γενικά δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα. Αρκετές μη συνταγογραφούμενες αντιμυκητιασικές κρέμες είναι διαθέσιμες και με την εφαρμογή τους στην προσβεβλημένη περιοχή δύο ή τρεις φορές την ημέρα για μερικές ημέρες θα φέρουν συνήθως ανακούφιση και θεραπεία.

z-athletes-foot-

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το πόδι του αθλητή μπορεί να προκαλέσει βλάβη του δέρματος και δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, ιδιαίτερα σε άτομα που έχει κατασταλεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα (διαβητικοί, ασθενείς με HIV/AIDS). Για δυσεπίλυτες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο από το στόμα που είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικό για κάθε επιδέρμωση.

Το πόδι του αθλητή είναι επίσης εύκολο να αποφευχθεί. Οι περισσότεροι ποδίατροι συνιστούν να χρησιμοποιείτε μία αντιμυκητιασική σκόνη στα παπούτσια και να φοράτε κάλτσες από μαλλί ή βαμβάκι. Επίσης, να φοράτε ελαφριά, καλά αεριζόμενα παπούτσια, να φοράτε σαγιονάρες μέσα στο ντους όταν είναι κοινόχρηστο και να κρατάτε στεγνά τα πόδια.

Δεν είναι μια άνετη κατάσταση, αλλά με έγκαιρη θεραπεία το πόδι του αθλητή συνήθως εξαφανίζεται τόσο γρήγορα όσο εμφανίζεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει