Τι λένε τα μάτια σας για τον εγκέφαλό σας

Τα μάτια είναι παράθυρο στον κόσμο ή μήπως είναι ένα παράθυρο για τον εγκέφαλο; Μια σημαντική μελέτη διαπίστωσε πως τα μικρά αγγεία πίσω από τα μάτια θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πράγματα για το πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός μας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ευρύτερες φλέβες βαθμολογήθηκαν χειρότερα στα τεστ IQ στη μέση ηλικία. Απέκλεισαν μάλιστα ως υπεύθυνους άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, τον διαβήτη, ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, σύμφωνα με τον δρα Idan Shalev, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Τι σημαίνει αυτό; Πως τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια μπορεί να αντανακλούν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, επειδή είναι παρόμοια σε μέγεθος, δομή και λειτουργία. Τα αγγεία των ματιών έχουν αναπτυχθεί από τα ίδια κύτταρα που αναπτύχθηκαν τα εγκεφαλικά αγγεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια με τον κίνδυνο για ασθένειες όπως η άνοια, η καρδιαγγειακή νόσος, ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά οι μελέτες αυτές είχαν γίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η τωρινή μελέτη διαπίστωσε ότι η υγεία των ματιών θα μπορούσε να δείξει την κατάσταση της υγείας του εγκεφάλου σε πολύ μικρότερη ηλικία. Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ακόμη και σε παιδιά.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για εσάς; Ακόμα κι αν είστε «ευλογημένοι» με άψογη όραση, η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι το οπτικό τεστ. Θα μπορούσε να είναι ο ευκολότερος τρόπος να ελέγξετε τον εγκέφαλό σας. Είναι, επίσης, ένας καλός τρόπος να παρακολουθείτε τις αλλαγές αν βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Συγκρίνοντας τις εικόνες με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσατε να δείτε τυχόν αλλαγές στη μέση ηλικία που υπαινίσσονται προβλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανίσουν τα συμπτώματά τους πολύ αργότερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει