Τι μπορεί να προκαλέσει χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως το να περιμένετε καιρό για να ξεκινήσετε το θηλασμό ή το να μη θηλάζετε αρκετά συχνά.

Μπορεί ακόμα να την προκαλέσει και η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως και μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο μαστό.

Παράγοντες όπως ο πρόωρος τοκετός, η παχυσαρκία της μητέρας ή ο ινσουλινο-εξαρτώμενος διαβήτης, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε. Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες ανησυχούν για χαμηλή παραγωγή γάλακτος, η ανεπαρκής παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι σπάνια περίπτωση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες παράγουν 1/3 περισσότερο μητρικό γάλα απ’ όσο συνήθως θα πιουν τα μωρά τους.

Τι πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος:

Θηλάστε όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν περιμένετε πάρα πολύ καιρό για να ξεκινήσετε το θηλασμό, αυτό μπορεί να συμβάλλει στην χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος. Κρατήστε το δέρμα του μωρού σας πάνω στο δέρμα σας, αμέσως μετά τη γέννησή του και κατά πάσα πιθανότητα θα θηλάσετε μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.

Θηλάζετε συχνά. Για τις πρώτες λίγες εβδομάδες θηλάζετε το μωρό σας τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις ώρες όλο το 24ωρο. Ο θηλασμός λιγότερο συχνά μπορεί να συμβάλλει σε μια χαμηλή παραγωγή γάλακτος.

Να είστε σε εγρήγορση για τα προβλήματα διατροφής. Είναι εντάξει να θηλάσει το μωρό μόνο από το ένα στήθος, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε η παραγωγή γάλακτος που έχετε θα μειωθεί. Θηλάζετε και από τα δύο στήθη για να ανακουφίσετε την πίεση και να προστατέψετε την παροχή γάλακτος μέχρι να αρχίσει το μωρό σας να παίρνει περισσότερο γάλα σε κάθε γεύμα του.

Μην παραλείπετε να αντλείτε το γάλα από το στήθος σας. Αν ξοδεύετε χρόνο μακριά από το μωρό σας, αντλείστε το γάλα από το στήθος σας για να βοηθήσετε στην προστασία της παραγωγής του γάλακτος.

Κρατήστε μακριά την πιπίλα. Εάν επιλέξετε να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα, είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Αυτό θα σάς δώσει χρόνο για να δημιουργήσετε μια κανονική ρουτίνα θηλασμού, που θα βοηθήσει στην σωστή παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Χρησιμοποιήστε με προσοχή τα διάφορα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να σάς προειδοποιήσει σχετικά.

Αποφύγετε το αλκοόλ και την νικοτίνη. Πίνοντας μέτριες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσετε την παραγωγή γάλακτος. Το κάπνισμα μπορεί να έχει ανάλογο αποτέλεσμα.

Η διατήρηση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν ανησυχείτε για την παραγωγή του γάλακτος ή το τάισμα του μωρού σας, μιλήστε με το γιατρό σας ή με το γιατρό του μωρού σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει