Τι να περιμένετε όταν η γυναίκα σας είναι έγκυος

Οταν ένα ζευγάρι ανακαλύπτει πως η εγκυμοσύνη που περίμενε να συμβεί είναι πια γεγονός, είναι βέβαιο ότι όλα τα συναισθήματα ευτυχίας που το κατακλύζουν δεν αφήνουν χώρο να σκεφτεί τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή του.

Αυτές όμως ξεκινούν να συντελούνται ευθύς αμέσως κι όσο κι αν οι περισσότεροι επικεντρώνονται στη μέλλουσα μητέρα και τις αλλαγές που έρχονται στη δική της ζωή, καλό θα είναι να ασχοληθεί και κάποιος με τον σύζυγο που θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων και τις αλλαγές διάθεσης της συντρόφου του.

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να περιμένουν οι μέλλοντες μπαμπάδες από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης μέχρι τον τοκετό και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση στη ζωή τους ώστε αφενός να μην βρεθούν προ εκπλήξεως, αφετέρου να μπορέσουν να στηρίξουν ουσιαστικά τη σύντροφό τους.

Πρώτα στάδια της κύησης

Κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της εγκυμοσύνης η γυναίκα εμφανίζει σημάδια παρόμοια με εκείνα της εμμήνου ρύσεως. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, φούσκωμα, κόπωση, αλλαγές στην όρεξη και ευερεθιστότητα.

Πρωινή αναστάτωση

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν δυσφορία το πρωί που ξεκινά από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα αντιδρά στις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Αυτή η δυσφορία μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή ακόμα και εμετό και παρόλο που συνήθως συμβαίνει το πρωί μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Αύξηση βάρους

Σε μια τυπική εγκυμοσύνη οι γυναίκες παίρνουν 11-16 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου των εννέα μηνών, το σώμα της συντρόφου σας θα αυξηθεί και θα επεκταθεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του παιδιού. Το στήθος της θα μεγαλώσει και θα αρχίσει να παράγει το πρωτόγαλα (πύαρ) κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης.

Στήριξη της συντρόφου

Η συναισθηματική στήριξη της συντρόφου σας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτήν. Μπορείτε, επίσης, να δείξετε την υποστήριξή σας συνοδεύοντάς την στα προγεννητικά ραντεβού με το γιατρό, να τρώτε υγιεινά όπως εκείνη, να κάνετε μαζί της περιπάτους που είναι απαραίτητοι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να φροντίζετε να αναπαύεται όσο χρειάζεται.

Μάθετε περισσότερα

Διαβάστε βιβλία σχετικά με την εγκυμοσύνη, καθώς και για τυχόν επιπλοκές και τα συμπτώματά τους, ώστε να είστε σε θέση να βοηθήσετε τη σύζυγό σας αν παραστεί ανάγκη. Εάν έχετε ερωτήσεις μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό της σε κάποια από τις προγεννητικές επισκέψεις.

Δείξτε υπομονή

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ευχάριστη περίοδος αλλά δεν είναι εύκολη για μια γυναίκα. Πολλές φορές η διάθεση της συντρόφου σας θα αλλάξει μέσα σ’ αυτούς τους εννιά μήνες. Θα είναι ευερέθιστη, νευρική ίσως κάποιες φορές, λόγω κούρασης, άγχους, ή ανησυχίας και μπορεί να γίνει ακόμα και άδικη μαζί σας. Μη το πάρετε τοις μετρητοίς. Βάζετε πάντα μπροστά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και δώστε της ελαφρυντικά. Ετσι θα συμβιώσετε καλύτερα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα που το τέλος του θα ανταμείψει και τους δυο, φέρνοντας στην αγκαλιά σας το πιο όμορφο δώρο, το δώρο της ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει