Τι πρέπει να ελέγξετε για να μεγαλώσετε με υγεία

Μελετώντας το ιατρικό ιστορικό των συγγενών σας είναι σα να κοιτάζετε μια κρυστάλλινη σφαίρα. Μπορείτε να δείτε το μέλλον σας, μόνο που η εικόνα δεν είναι ολοκληρωμένη.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδια που κληρονομήσατε, αλλά μπορείτε να αποφύγετε εκείνες τις συνήθειες που συνέβαλαν στα προβλήματα υγείας της οικογένειάς σας.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, αλλά στην πραγματικότητα είναι το ιστορικό του καπνίσματος, της υπερκατανάλωσης τροφής ή της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Και αν ενδώσετε σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής, θα αποκτήσετε αργά ή γρήγορα τα ίδια προβλήματα που είχαν οι γονείς σας», λέει ο Δρ James Pacala, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Αν πάρετε τώρα προληπτικά μέτρα, αυτό θα σας βοηθήσει να είστε υγιείς στα 60, τα 70, τα 80 ή και ακόμα περισσότερο.

«Θα πρέπει να παραμείνετε ενεργοί και δραστήριοι. Αυτό σημαίνει να είστε δραστήριοι σωματικά, πνευματικά και κοινωνικά. Ασκήσεις αεροβικής, ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά, εξάσκηση του εγκεφάλου και κοινωνικές έξοδοι μπορούν να σας κρατήσουν υγιείς. Παράλληλα, κάνετε προσυμπτωματικούς ελέγχους για τον καρκίνο και την καρδιά, τσεκάρετε τους παράγοντες κινδύνου οστεοπόρωσης που αντιμετωπίζετε και αξιολογήστε την κατάστασή σας», λέει ο Pacala.

Υπάρχουν άνθρωποι που στα 70 ή στα 80 χρόνια τους δείχνουν πολύ νεότεροι. Πώς το καταφέρνουν; Ο Pacala εξηγεί:

«Υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία η εντύπωση πως ο άνθρωπος  μεγαλώνοντας θα πρέπει να επιβραδύνει τις δραστηριότητές του και νομίζω ότι πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σ’ αυτή την πεποίθηση. Μην αφήσετε τα εγγόνια σας να σηκωθούν για να σας φέρουν ένα ποτήρι νερό. Σηκωθείτε και πάρτε το μόνοι σας. Κάντε μια καθημερινή βόλτα. Ακόμα κι αν ο ρυθμός σας είναι ήπιος και η απόσταση μικρή, ο χρόνος που θα ασκήσετε τα πόδια σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή. Διαβάστε την εφημερίδα σας και φάτε για πρωινό δημητριακά. Λύστε ένα σταυρόλεξο. Διατηρώντας το μυαλό σας σε εγρήγορση μπορείτε να αποκρούσετε τις αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να σας βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Μειώστε τις μερίδες σας. Η υπερκατανάλωση τροφής οδηγεί στην παχυσαρκία και τον διαβήτη, που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ζωής σας».

Μπορείτε να αλλάξετε το μέλλον σας και να γεράσετε όμορφα και με υγεία. Είναι στο χέρι σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει