Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αισθητική χειρουργική

Η αισθητική χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή σας, αλλά δεν ενδείκνυται για τον καθένα. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ερευνήσετε πριν αποφασίσετε την επέμβαση.

Η αισθητική χειρουργική επέμβαση ή πλαστική χειρουργική, μπορεί να σας φαίνεται ένας εύκολος τρόπος να «κόψετε» χρόνια από την εμφάνισή σας ή να βελτιώσετε το σώμα σας. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από την εμφάνισή σας, η πλαστική χειρουργική μπορεί να σας βοηθήσει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα.

Κρύβει, ωστόσο, κάποιους κινδύνους και έχει κάποιους περιορισμούς. Γι’ αυτό αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μια αισθητική επέμβαση, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε

Η αισθητική χειρουργική επέμβαση αλλάζει την εμφάνισή σας, αλλάζοντας τα τμήματα του σώματός σας που λειτουργούν μεν κανονικά, αλλά δεν έχουν την εμφάνιση που εσείς θέλετε. Πριν όμως προχωρήσετε σ’ αυτήν, σκεφτείτε:

Προσδοκίες. Να έχετε υπόψιν σας ότι θα βελτιώσετε την εμφάνισή σας, αλλά δεν θα αγγίξετε την τελειότητα. Αν περιμένετε πως θα σας μετατρέψει σε σταρ του σινεμά είναι βέβαιο ότι θα απογοητευτείτε. Μην υπολογίζετε, επίσης, πως μια αισθητική χειρουργική επέμβαση θα σώσει τη βαλτώδη σχέση σας, θα σας βοηθήσει να πάρετε προαγωγή ή θα βελτιώσει την κοινωνική σας ζωή.

Κόστος. Η αισθητική χειρουργική επέμβαση δεν καλύπτεται από τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία και μπορεί να είναι από μερικές εκατοντάδες έως χιλιάδες ευρώ. Επίσης σκεφτείτε το κόστος της ιατρικής παρακολούθησης ή τυχόν πρόσθετες διορθωτικές διαδικασίες.

Κίνδυνοι. Ενδέχεται να δυσαρεστηθείτε από το αποτέλεσμα της επέμβασης. Οι χειρουργικές επιπλοκές, επίσης, όπως η υπερβολική αιμορραγία, ή η λοίμωξη στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ανάκαμψη. Μετά την αισθητική χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να ανακάμψετε. Κατανοήστε τις φυσικές συνέπειες που αποτελούν μέρος της ανάκαμψής σας, καθώς και το πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν πτυχές της προσωπικής ή επαγγελματικής σας ζωής.

Ψυχολογικές αλλαγές. Η αυτοεκτίμησή σας πιθανότατα θα βελτιωθεί μετά την αισθητική χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει την κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές παθήσεις, αν πάσχετε απ’ αυτές.

Βρείτε έναν εξειδικευμένο, έμπειρο πλαστικό χειρουργό

Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αισθητική χειρουργική επέμβαση, πιθανόν θα έχετε ήδη καταλήξει στον πλαστικό χειρουργό που θα σας αναλάβει. Φροντίστε να επιλέξετε κάποιον που ειδικεύεται στη διαδικασία που σας αφορά και είναι πιστοποιημένος και έμπειρος.

Εάν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διαδικασία γενικής αναισθησίας, να σιγουρευτείτε πως η κλινική στην οποία θα πραγματοποιήσετε την επέμβαση είναι αναγνωρισμένη και διαπιστευμένη από κάποιο κρατικό φορέα και έχει άδεια για τις εγκαταστάσεις που βρίσκεται.

Γνωρίστε το χειρουργό σας

Οταν πια έχετε περιορίσει τις επιλογές σας και έχετε καταλήξει σε έναν συγκεκριμένο, προγραμματίστε μια συζήτηση (ή πολλές συζητήσεις) μαζί του. Ο χειρουργός θα αξιολογήσει το μέρος του σώματός σας, που θέλετε να βελτιώσετε και θα μελετήσει το ιατρικό ιστορικό σας, θα δει τη λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε και θα συζητήσει μαζί σας για τις επιθυμίες σας και τις προσδοκίες σας. Κατά τη διάρκεια της αρχικής συζήτησης ρωτήστε να μάθετε:

* Aν η γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, επιτρέπει να κάνετε αυτή την επέμβαση

* Αν υπάρχουν θεραπείες εκτός από την χειρουργική επέμβαση που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εξίσου καλά ή ακόμα και καλύτερα στη δική σας περίπτωση

* Πόσες φορές έχει ξανακάνει αυτή τη διαδικασία και ποια ήταν τα αποτελέσματα

* Αν έχει να σας παρουσιάσει φωτογραφίες και διαγράμματα, για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διαδικασία και το τι θα πρέπει να περιμένετε

* Αν το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνο επέμβαση ή αν θα χρειαστούν και πρόσθετες διορθωτικές επεμβάσεις

* Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της κάθε μίας

* Αν τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα

* Τι είδους αναισθησία θα χρησιμοποιηθεί και πώς μπορεί να σας επηρεάσει

* Αν θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης για πόσο χρονικό διάστημα

* Ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπλοκές

* Τι είδους και πόση φροντίδα θα χρειαστείτε μετά την επέμβαση. Σε πόσο καιρό θα ανακάμψετε

* Ποιο θα είναι το κόστος της διαδικασίας

Οσο πιο κοντά βρίσκεστε με τον χειρουργό σας, για να διαπιστώσετε τους συγκεκριμένους, μετρήσιμους και εφικτούς στόχους πριν από την επέμβαση, τόσο πιο πιθανό είναι να ικανοποιηθείτε από τα αποτελέσματα.

Να θυμάστε, πάντως, πως ακόμα κι αν έχετε κάνει την προεργασία και βρείτε τον χειρουργό που σας ικανοποιεί, σε μια τιμή που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, η απόφαση να κάνετε μια αισθητική χειρουργική επέμβαση είναι αποκλειστικά και μόνο δική σας. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι νοιώθετε άνετα με το χειρουργό και πως θα τηρήσετε πιστά τις επιλογές της θεραπείας σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει