Τι πρέπει να κάνετε για να αναπτύξετε υγιή νύχια

Το κλειδί για τη βελτίωση της ανάπτυξης των νυχιών είναι να τα κρατάτε υγιή, όπως ακριβώς κρατάτε υγιές το σώμα σας. Όπως ακριβώς και τα μαλλιά, έτσι και τα νύχια των ανθρώπων μεγαλώνουν με διαφορετικό ρυθμό.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την ανάπτυξη των νυχιών σας.

Τα νύχια σας μπορεί να είναι ένας δείκτης της γενικότερης υγείας σας, οπότε αν δεν είναι υγιή ή αν δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε, αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιου είδους διατροφική ανεπάρκεια.

Η λήψη μιας πολυβιταμίνης σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Μπορείτε να βρείτε βιταμίνες που βοηθούν ειδικά την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Οι πρωτεΐνες και το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικά για την υγεία των νυχιών, γι’ αυτό βεβαιωθείτε πως η διατροφή σας είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και πηγές ασβεστίου όπως είναι το γάλα και το τυρί.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην προώθηση της ανάπτυξης των νυχιών είναι η πρόληψη της θραύσης και της ζημιάς στα νύχια σας, όταν αυτά μεγαλώνουν. Τα νύχια είναι πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή στη θραύση όταν είναι βρεγμένα, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να φοράτε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα. Επίσης, θα πρέπει να φοράτε γάντια, όταν ασχολείστε με τον κήπο ή τη χρήση σκληρών καθαριστικών ή χημικών. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας, είναι να θυμάστε πως ό,τι ξηραίνει το δέρμα σας, θα βλάψει επίσης και τα νύχια σας. Εννοείτε ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε τα νύχια σας ή να τα χρησιμοποιείτε ως… κατσαβίδια ή ως… ανοιχτήρια.

Η τακτική φροντίδα των νυχιών μπορεί να τα κρατήσει υγιή και ισχυρά. Είναι καλύτερα να αφήνετε κατά διαστήματα τα νύχια σας γυμνά και φυσικά και αν χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών, δώστε τους την ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμα κατά διαστήματα. Κάνετε συχνά μανικιούρ στα χέρια σας, σπρώξτε πίσω τα πετσάκια και κόψτε τα νύχια σας όταν μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να κρατήσετε λείες τις άκρες τους. Επίσης, κρατήστε τα χέρια σας καλά ενυδατωμένα και μην παραλείπετε να χρησιμοποιείτε λοσιόν και ενυδατική κρέμα και στα νύχια σας, εκτός από τα χέρια σας.

Εκτός από τη βασική ενυδατική κρέμα, υπάρχουν ορισμένες τοπικές θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη των νυχιών. Τα βερνίκια των νυχιών, ειδικά εκείνα που περιέχουν σκληρυντικά μπορεί να είναι ευεργετικά για την προστασία των λεπτών και εύθραυστων νυχιών. Θυμηθείτε να εναλλάσσετε τις περιόδους που γυαλίζετε τα νύχια σας με περιόδους που τα αφήνετε να αναπνέουν. Μουσκεύετε συχνά τα νύχια σας σε τζελ που συμβάλλει στην ενίσχυσή τους, επιτρέποντάς τους να μεγαλώνουν χωρίς να σπάνε.

Αν παρατηρήσετε προβλήματα σας με τα νύχια σας, όπως το να είναι κίτρινα ή πράσινα ή αποχρωματισμένα, αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, οίδημα ή πόνο στα νύχια, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε κάποια μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια σας. Ο καθένας μπορεί να πάθει μια μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια, αλλά πιο συχνή είναι σε γυναίκες που χρησιμοποιούν τεχνητά νύχια. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για τα νύχια σας ή φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για να επιτεθεί στην μόλυνση από μέσα. Μερικές φορές τα προβλήματα των νυχιών είναι μια πρώιμη ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας. Για το λόγο αυτό τσεκάρετε την κατάσταση με το γιατρό σας, αν ανησυχείτε για την υγεία των νυχιών σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει