Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Οι «ένοχοι» για την πρόκληση των αλλεργιών κρύβονται σχεδόν παντού. Μπορεί να είναι η γύρη, το αγριόχορτο, το γρασίδι, το τρίχωμα της γάτας, τα ακάρεα της σκόνης ή η μούχλα.

Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία έχουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω, συνήθως αβλαβή για τους υπόλοιπους ανθρώπους, πράγματα.

Η «απειλή»

Κανονικά το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ως στόχο να προστατεύσει από απειλές όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια. Ομως, όταν είναι κάποιος αλλεργικός στη γύρη, για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει τη γύρη ως απειλή. Ετσι, όταν αυτός ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε γύρη, το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι έτοιμο για… πόλεμο!

Τι ενεργοποιεί μια αλλεργία

Είναι πάντα εύκολο να έρθετε σε επαφή με τα αλλεργιογόνα. Κυνηγώντας τη σκόνη, παίζοντας με το κατοικίδιό σας, ή απλά βγάζοντας τα πόδια σας έξω από την πόρτα του σπιτιού σας την άνοιξη, μπορεί να σας προκληθεί αλλεργία. Μια αλλεργική αντίδραση τίθεται σε κίνηση με το άγγιγμα, την κατάποση ή την εισπνοή ενός αλλεργιογόνου.

Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μόλις ένα αλλεργιογόνο, όπως η γύρη, εισέρχεται στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά και αρχίζει να παράγει αντισώματα. Τα αντισώματα βοηθούν να αναζητήσετε και στη συνέχεια να απαλλαγείτε από τη γύρη.

Η απελευθέρωση της ισταμίνης

Οταν τα αντισώματα βρουν ένα αλλεργιογόνο, προειδοποιούν τα σιτευτικά κύτταρα ή μαστοκύτταρα (κύτταρα των ιστών). Αυτά τα κύτταρα του αίματος απελευθερώνουν χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν φλεγμονή. Ο ιστός γύρω από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία σφίγγει. Το υγρό δραπετεύει και κάπως έτσι καταλήγετε με μια ρινική καταρροή, πρήξιμο στα ρινικά μονοπάτια και βούλωμα της μύτης.

Οικογενειακή… υπόθεση

Οι αλλεργίες είναι συνήθως… οικογενειακή υπόθεση. Οταν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργία, η πιθανότητα να την αναπτύξει και το παιδί τους είναι γύρω στο 75%. Οταν μόνο ο ένας γονιός έχει αλλεργία, οι πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργία και το παιδί είναι μία στις τρεις. Οι αλλεργίες εξαρτώνται, επίσης, από την έκθεσή σας σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί μια αλλεργία.

Πώς προλαμβάνονται οι αλλεργίες;

Αποφύγετε όσο μπορείτε την ενεργοποίηση των αλλεργιών. Ελέγξτε την έκθεση στη γύρη ή τη μούχλα (που είναι περισσότερη όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά) πριν βγείτε έξω. Αν τα επίπεδα είναι ιδιαίτερα υψηλά, σκεφτείτε την πιθανότητα να βγείτε έξω φορώντας προστατευτική μάσκα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν που η αλλεργία βρίσκεται σε έξαρση (συνήθως την άνοιξη) κάντε ντους πριν πάτε για ύπνο ώστε να μην κοιμάστε με γύρη στα μαλλιά σας ή στο δέρμα σας. Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα και ανοίξτε το κλιματιστικό. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα.

Θεραπεύοντας την αλλεργία

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντισταμινικά, τα αποσυμφορητικά, οι σταγόνες για τα μάτια και τα ρινικά σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και να σας ανακουφίσουν από την αλλεργία. Συζητήστε με τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας σχετικά με αυτά που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει