Τι σημαίνει για το σώμα η ανεπάρκεια σεληνίου

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται από το σώμα για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητο να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό.

Αυτό το ιχνοστοιχείο βοηθά επίσης στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ενώ χρησιμοποιείται και στην παραγωγή ουσιών που είναι σημαντικές για τις κυτταρικές δομές. Οταν ένα άτομο έχει έλλειψη σεληνίου, μπορεί να υποφέρει από μια σειρά ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων ασθενειών, δερματικών παθήσεων, καθώς και ιών ή διαταραχών του θυρεοειδούς.

Το δυναμικό για την ανάπτυξη των αυτοάνοσων διαταραχών είναι ένα από τα κύρια προβλήματα για ένα άτομο με ανεπάρκεια σεληνίου. Ουσιαστικά, μια αυτοάνοση διαταραχή εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τους υγιείς ιστούς του σώματος ενός ατόμου ως επιβλαβείς ουσίες. Τότε αρχίζει να επιτίθεται και να καταστρέφει αυτούς τους ιστούς. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σώμα χωρίς αρκετό σελήνιο δεν είναι εύκολα σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που προκαλούνται από διάφορους μολυσματικούς παράγοντες. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος που η έλλειψη σεληνίου θέτει το άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη μιας αυτοάνοσης πάθησης.

Εκτός από την ανάπτυξη των αυτοάνοσων διαταραχών, ένα άτομο με ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να βιώσει την εξασθενημένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα του. Αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την αποθήκευση των ορμονών που είναι σημαντικές σε μια σειρά από σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας. Ο θυρεοειδής αδένας παίζει, επίσης, ένα ρόλο στην ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και στο μεταβολισμό.

Μερικές φορές ένα άτομο που έχει ανεπάρκεια σεληνίου, έχει και σοβαρό υποσιτισμό ταυτόχρονα. Οταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα όπως πόνο στους μύες και μυϊκή αδυναμία. Ενα άτομο που πάσχει, τόσο από υποσιτισμό, όσο και από έλλειψη σεληνίου, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ασυνήθη αποχρωματισμό των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν επαρκή ποσότητα σεληνίου με την κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Το σελήνιο βρίσκεται σε τροφές όπως τα μανιτάρια, οι σπόροι της μουστάρδας, οι ηλιόσποροι και η βρώμη. Μπορεί ακόμα να πάρει κάποιος σελήνιο τρώγοντας αυγά, γαλοπούλα, αρνί και μοσχαρίσιο συκώτι. Ορισμένες πηγές θαλασσινών περιλαμβάνουν γαρίδες, μπακαλιάρο, τόνο, ιππόγλωσσα και σολομό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποσότητα του σεληνίου που μπορεί να πάρει ένα άτομο από φυτικές πηγές εξαρτάται από τα επίπεδα του σεληνίου που βρίσκονται στο έδαφος, στο οποίο οι τροφές αυτές καλλιεργούνται. Οταν υπάρχει ανεπάρκεια σε σελήνιο στο συγκεκριμένο έδαφος, τότε αυτό δεν μπορεί να συνεισφέρει τη βέλτιστη ποσότητα σεληνίου στη διατροφή ενός ατόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει