Το Facebook αυξάνει την ανασφάλεια των νεαρών γυναικών για την εικόνα τους

Οι νεαρές γυναίκες που περνούν πολύ χρόνο στο Facebook, τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για την εικόνα του σώματός τους και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών.

Aυτό αναφέρει μελέτη στην οποία οι ερευνητές εξέτασαν πόσο χρόνο περνούσαν 960 φοιτήτριες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο σημαντικά ήταν γι’ αυτές τα likes και κατά πόσο άφηναν χωρίς tag (επισήμανση με ετικέτα) τις φωτογραφίες του εαυτού τους.

Ενα ποσοστό 95% των συμμετεχόντων στη μελέτη, που χρησιμοποιούσε το Facebook, περνούσε συνήθως 20 λεπτά στο site κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης και μία ώρα τουλάχιστον κάθε ημέρα.

Οσες αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο Facebook, ήταν περισσότερο πιθανό να ανησυχούν για το βάρος τους και το σχήμα του σώματός τους και να παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης την τάση να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα σχόλια και τα likes που έπαιρναν στο Facebook, συχνά χωρίς tag στις φωτογραφίες του εαυτού τους και έκαναν συγκρίσεις τις φωτογραφίες τους με αυτές των φίλων τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε οnline στο International Journal of Eating Disorders.

Οι ερευνητές είπαν ακόμα ότι το Facebook είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις νέες γυναίκες να γίνουν περισσότερο υπεύθυνες όσον αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποφύγουν τις διατροφικές διαταραχές.

«Το Facebook συγχωνεύει ισχυρές επιρροές από ευρύτερα κοινωνικά μηνύματα που επικεντρώνονται στη σημασία της εμφάνισης των γυναικών σε μια ενιαία πλατφόρμα που οι γυναίκες κουβαλούν μαζί τους όλη μέρα. Οσο οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί προσπαθούν να κατανοήσουν τους παράγοντες κινδύνου για τις διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στον αναδυόμενο ρόλο που παίζουν τα social media στις ζωές των νέων ανθρώπων», λέει η συγγραφέας της μελέτης, Pamela Keel του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει