Το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει τη μνήμη σας

Εχετε την τάση να ξεχνάτε πράγματα όταν είστε στρεσαρισμένοι; Οπως για παράδειγμα να αργήσετε σε μια συνάντηση και να μην θυμόσαστε πού έχετε αφήσει το κλειδιά του αυτοκινήτου σας;

’Η ακόμα να πρέπει να κάνετε μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά σας και ξαφνικά να ξεχάσετε όλα τα σημεία της ομιλίας σας λίγα δευτερόλεπτα προτού αρχίσετε;

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από το στρες που να μπορεί να αναστατώσει τόσο πολύ τη μνήμη σας. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το χρόνιο στρες μειώνει τη χωρική μνήμη. Η χωρική μνήμη είναι αυτή που βοηθά στην υπενθύμιση των θέσεων που αφορούν αντικείμενα.

Ετσι λοιπόν εξηγείται και το γιατί δεν βρίσκετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ή τα γυαλιά σας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, διαπίστωσαν επίσης μια σχέση μεταξύ της κορτιζόλης και της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Neuroscience, βρήκαν πως η κορτιζόλη μείωσε τις συνάψεις (συνδέσεις που βοηθούν στην αποθήκευση και ανάκληση πληροφοριών) στον προμετωπιαίο φλοιό.

Υπάρχει, όμως, διαφορά στο πώς ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται το μακροπρόθεσμο εργασιακό άγχος, για παράδειγμα και πώς το άγχος ενός τροχαίου ατυχήματος. Η έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα του άγχους μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να ανακαλέσουμε τις μνήμες. Το οξύ ή υψηλό άγχος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ενισχύσει πραγματικά τη διαδικασία μάθησης.

Το οξύ άγχος αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να κωδικοποιήσει και να θυμηθεί τραυματικά γεγονότα, σύμφωνα με μελέτες. Αυτές οι μνήμες αποθηκεύονται στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επιβίωση και χρησιμεύουν ως προειδοποίηση και μηχανισμός άμυνας έναντι μελλοντικού τραύματος.

Αν το άγχος που αντιμετωπίζετε, ωστόσο, είναι συνεχώς παρόν και σε εξέλιξη, μπορεί οι συνέπειες να είναι καταστροφικές.

Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν πως το χρόνιο άγχος μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Το στρες αυξάνει την ανάπτυξη της λευκής ουσίας που βοηθά να στέλνονται μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο, αλλά μειώνει τον αριθμό των νευρώνων που βοηθούν στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η ανισορροπία που προκύπτει σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη μιας ψυχικής ασθένειας.

Ελαττώματα στην λευκή ουσία έχουν συνδεθεί με σχιζοφρένεια, χρόνια κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή μετα-τραυματικού στρες. Η έρευνα για το μετα-τραυματικό στρες δείχνει ότι μπορεί να μειώσει την ποσότητα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα του Μπέρκλεϊ θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι νέοι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε χρόνιο στρες σε μικρή ηλικία είναι επιρρεπείς σε μαθησιακές δυσκολίες, άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Για να μειωθούν οι επιπτώσεις του στρες η Mayo Clinic προτείνει τον εντοπισμό και τη μείωση των εναυσμάτων του. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η συμμετοχή σε δραστηριότητες μείωσης του στρες, όπως το μασάζ, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει