Το κόκκινο κρέας συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που ενδίδουν συχνά στην επιθυμία τους να φάνε χάμπουργκερ, μπριζόλες και γενικότερα κόκκινο κρέας, μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι γιατροί έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι μια διατροφή που είναι «φορτωμένη» με κόκκινο κρέας συνδέεται με καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, αλλά υπήρξαν λιγότερες ενδείξεις μέχρι τώρα για το ρόλο τους στον καρκίνο του μαστού.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 88.000 γυναίκες ηλικίας 26-45 που είχαν πάρει μέρος σε αντίστοιχες έρευνες του 1991.

Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος από πλευράς των γυναικών ήταν από καθόλου ή λιγότερο από μια φορά το μήνα, μέχρι και έξι μερίδες την ημέρα σε εκείνες τις μελέτες. Τα αποτελέσματα των μελετών είχαν δημοσιευτεί για πρώτη φορά το 2006 και έδειξαν μια προκαταρκτική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και καρκίνου του μαστού μετά από 15 χρόνια. Η νέα έρευνα επιβεβαίωσε τα προηγούμενα ευρήματα.

Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο, οι επιστήμονες εκτίμησαν πως μεταξύ των γυναικών που έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος, υπήρχαν επιπλέον 6,8 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού για κάθε 1.000 γυναίκες σ’ αυτά τα 23 χρόνια παρακολούθησης.

Στις αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες έχουν περίπου 12,5% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι πρωτεΐνες στο κόκκινο κρέας επιταχύνουν την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη του όγκου. Χημικές ουσίες, όπως τα νιτρικά στα επεξεργασμένα κρέατα έχουν ήδη ταξινομηθεί ως πιθανές καρκινογόνες ουσίες.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό BMJ.

Διεξήχθη κυρίως μεταξύ των μορφωμένων, λευκών Αμερικανίδων γυναικών και οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα δεν ήταν απαραίτητα εφαρμόσιμα σε γυναίκες από άλλες φυλές.

Ερευνητές του Χάρβαρντ λένε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κράτος από φασόλια, μπιζέλια, φακές, πουλερικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε νεότερες γυναίκες.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η υγιεινή διατροφή. Η ανώτατη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ένα συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ψαριών και ξηρών καρπών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους στο British Medical Journal.

Ο καθηγητής Tim Key, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ωστόσο, από την πλευρά του, ότι η αμερικανική μελέτη βρήκε «μόνο έναν αδύναμο κρίκο, μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του μαστού που δεν είναι αρκετά ισχυρός για να αλλάξει τα υπάρχοντα στοιχεία που δεν έχουν βρει καμία σύνδεση μεταξύ των δύο. Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, με την κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ και με τη σωματική δραστηριότητα, ενώ δεν είναι κακή ιδέα να αντικαταστήσουν λίγο από το κόκκινο κρέας με άσπρο κρέας, φασόλια ή ψάρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει