Το λέιζερ κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η κολπική ξηρότητα, ο πόνος ή η αίσθηση καψίματος.

Aκόμα, συμπτώματα όπως η έλλειψη λίπανσης του κόλπου, η ακράτεια και οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με τη φυσική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, καθώς γερνά μια γυναίκα.

Εκτιμάται ότι τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε περίπου τις μισές γυναίκες που περνούν στη φάση της εμμηνόπαυσης, αναφέρει μια έρευνα της διεθνούς ένωσης για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών (International Society for the Study of Women’s Sexual Health), όμως οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι μεγαλύτεροι, καθώς πολλές γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε αντίθεση με άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, που σε γενικές γραμμές βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, το ουροποιητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης (GSM) συχνά επιμένει και μπορεί να επιδεινωθεί.

Προς το παρόν οι θεραπείες που υπάρχουν, περιλαμβάνουν τη χορήγηση τζελ με βάση τα οιστρογόνα ή θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για την ενίσχυση των επιπέδων των οιστρογόνων. Ωστόσο, αυτά δεν είναι κατάλληλα για τις γυναίκες με ιστορικό οιστρογονο-εξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου και των μαστών.

Τώρα με μια νέα θεραπεία, η θερμότητα του λέιζερ σκληραίνει τον ιστό στη μήτρα, τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή θερμότητας αυξάνει τη ροή του αίματος και διεγείρει τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη – πρωτεΐνες που είναι σημαντικές για την υγεία των ιστών, βελτιώνοντας τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Η τεχνική αυτή (vaginal erbium laser therapy) δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πίζας στην Ιταλία. Η έρευνα μέχρι στιγμής δείχνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια πρόσφατη μελέτη σε 65 γυναίκες, έδειξε ότι μόνο τρεις συνεδρίες θεραπείας 30 λεπτών σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Στο τέλος της έρευνας οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους είχε μειωθεί στο μισό. Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Minerva Ginecologica.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει