Το τεστ θυρεοτροπίνης προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεστ με θυρεοτροπίνη Α βοηθά τους ειδικούς να προβλέψουν αν ο ασθενής τους θα υποτροπιάσει έπειτα από τη θεραπευτική αγωγή, στην οποία έχει υποβληθεί για τον καρκίνο του θυρεοειδή αδένα.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό τεστ, το οποίο έχει καθιερωθεί από το 1998 για τη μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης. Μία νεότερη όμως έρευνα που έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το συγκεκριμένο τεστ έχει 80% ευκρίνεια στην πρόβλεψη της υποτροπής των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 80% των ασθενών υπήρχε κίνδυνος να υποτροπιάσει μέσα σε ένα διάστημα 3-5 ετών από την αφαίρεση του καρκίνου. Το τεστ ήταν θετικό ακόμα και σε ασθενείς των οποίων τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το τεστ αυτό ανιχνεύει έγκαιρα το πρόβλημα και θα βοηθήσει του θεράποντες ιατρούς να έχουν σε έλεγχο τους ασθενείς τους και να προλαμβάνουν τον όποιο κίνδυνο. Μάλιστα η μέτρηση στους ασθενείς μπορεί να γίνεται και χωρίς να σταματήσουν τη θεραπεία τους με τη θυρεοσφαιρίνη, γεγονός που είναι πολύ θετικό γι’ αυτούς, καθώς η διακοπή της θεραπείας δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς.

Για παράδειγμα, όταν σταματούσαν τη λήψη της ορμόνης αυτής ένιωθαν καταπόνηση του οργανισμού τους, έπαιρναν πολύ βάρος, είχαν υπνηλίες, δυσκοιλιότητα και συμπτώματα κατάθλιψης. Με το τεστ αυτό θα μπορούν να συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους και συγχρόνως θα παρακολουθούνται από το γιατρό τους για πιθανή επανεμφάνιση του καρκίνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει