Τώρα είναι η στιγμή για να ξεκινήσετε άσκηση

Αισθάνεστε γερασμένοι και υποτονικοί; Είναι οι μύες σας κουρασμένοι και πονάνε οι αρθρώσεις σας χωρίς κανέναν προφανή λόγο; Αν ναι, ίσως ήρθε η ώρα να γυρίσετε το μετρητή της δραστηριότητας στη ζωή σας.

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η επιστήμη έχει δείξει πως αν είστε ενεργοί κατά πάσα πιθανότητα θα είστε και δραστήριοι. Εξάλλου ο νόμος του Νεύτωνα ισχύει και για τους ανθρώπους. Ενα σώμα που είναι σε κίνηση τείνει να μένει σε κίνηση. Αν είναι σε κατάσταση ηρεμίας, θα παραμείνει σε κατάσταση ηρεμίας.

Μην αφήσετε λοιπόν το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας. Γιατί η ηρεμία θα σας οδηγήσει κυριολεκτικά σε πρόωρο θάνατο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε αμέσως σε ένα κολυμβητήριο, ή ότι θα πρέπει να βάλετε τη φόρμα να μπείτε σε ένα γυμναστήριο και να χύσετε τόνους ιδρώτα. Αυτά τα πράγματα είναι για τους πιο νέους ανθρώπους. Αν είστε μεγαλύτεροι, η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αφορά πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε εσείς οι ίδιοι και που θα προσφέρουν οφέλη στην υγεία σας, κρατώντας σας σε φόρμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που θα σας επιτρέψουν να κάνετε πράγματα που πάντα αγαπούσατε.

Κάνετε κάτι που σας διασκεδάζει

Προσπαθήστε να συμμετέχετε σε κάποια μορφή άσκησης καθημερινά. Αποκτώντας και διατηρώντας κάποιο κίνητρο έχετε ήδη κερδίσει το 90% της μάχης. Ακόμα καλύτερα, αποτρέψτε την άσκηση από το να γίνει ρουτίνα, ενσωματώστε μια ποικιλία από αθλητικές δραστηριότητες που σας αρέσουν. Οχι μόνο θα καταφέρετε να διατηρήσετε τα κίνητρά σας, αλλά θα διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιείτε μια ευρύτερη ποικιλία μυών. Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει τη δύναμη και την αντοχή σας, αλλά επίσης θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη ισορροπία και ευεξία.

Υπάρχει μια σχεδόν ατελείωτη σειρά από δραστηριότητες που είναι δραστηριότητες φυσικής κατάστασης. Μπορούν να είναι εξαιρετικά απλές, όπως το περπάτημα γύρω από το τετράγωνο ή η κηπουρική. Κάποιες άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν γιόγκα, ποδηλασία, χορό, στρέτσινγκ και για κάποιους το τένις. Και φυσικά υπάρχει μια περισσότερο επαγγελματική ενασχόληση, όπως είναι η γυμναστική σε γυμναστήριο υπό την επίβλεψη κάποιου έμπειρου γυμναστή, ίσως μάλιστα εξειδικευμένου να γυμνάζει ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν δεν είστε διατεθειμένοι να γυμναστείτε σε ένα γυμναστήριο, μπορείτε ακόμα να βρείτε προγράμματα ασκήσεων στο Ιντερνετ. Πολλά sites προσφέρουν δωρεάν προγράμματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το Ιντερνετ για να αγοράσετε τον εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείτε.

Τα οφέλη

Με την τακτική άσκηση, είτε στο σπίτι, είστε σε ένα γυμναστήριο, μπορείτε να βελτιώσετε αισθητά την ποιότητα της ζωής σας. Μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα. Αλλά εκείνα που σίγουρα αξίζουν τον κόπο είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης.

Παρακάτω είναι μερικά μόνο από τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της άσκησης:

* Διατηρούν τη δύναμη και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης

* Βελτιώνουν την ισορροπία και την ευελιξία

* Αυξάνουν το συναίσθημα της ευημερίας και μειώνουν το συναίσθημα της κατάθλιψης

* Βελτιώνουν τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων

* Προλαμβάνουν ή βοηθούν στη διαχείριση των ασθενειών από το διαβήτη μέχρι την καρδιακή νόσο

Αν είστε κουρασμένοι, με αισθήματα φθοράς και απάθειας ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επιχειρήσετε να ανακτήσετε την ενέργειά σας. Μην προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά πράγματα με τη μία. Ξεκινήστε αργά και αυξήστε την προσπάθειά σας με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει