Τρεις πρώην καρκινοπαθείς και ένας ψυχίατρος «ακτινογραφούν» την ελπίδα (video)

Την προσεχή Κυριακή, 7 Ιουνίου, η ανθρωπότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Επιβιωσάντων από τον Καρκίνο και επ’ ευκαιρία της επετείου 3 πρώην καρκινοπαθείς και ένας ψυχίατρος ξετυλίγουν τις προσωπικές τους εμπειρίες.

«Ευλογημένη» ασθένεια; Εισβολέας αμφιβόλου δυναμικής; Θλιβερό φλερτ με το θάνατο; ′Η ένα τέρας που πρέπει να απομυθοποιηθεί; Τις απαντήσεις έδωσαν με συνέντευξή τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ογκολόγος Παθολόγος Νίκος Καρβούνης, τ.δ/ντης Α Ογκολογικής Κλινικής του ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ και νυν διοικητής της 2ης ΥΠΕ, ο δημοσιογράφος Κώστας Μανιμανάκης και η συνταξιούχος Βούλα Μπέγκα, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τον καρκίνο.

Παράλληλα τις εμπειρίες του από την επαφή του με τους ασθενείς ξετυλίγει και ο ψυχίατρος Χαράλαμπος Μπεντενίδης, τ.δ/ντής του ψυχιατρικού τομέα του ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.

«Είναι πολύ σκληρό και δύσκολο να ανακοινώνεις στον ασθενή, στην πρώτη-δεύτερη επαφή, ότι έχει καρκίνο. Αφήνεις ένα παράθυρο να ανασάνει ο άλλος. Παρά πολλοί άνθρωποι δεν δέχονται αυτή τη διάγνωση και πρέπει να ειπωθεί με τρόπο», μάς λέει ο ογκολόγος- παθολόγος Νίκος Καρβούνης, πρώην καρκινοπαθής ο ίδιος.

«Ο καρκίνος είναι ευλογημένη αρρώστια, γιατί σου δίνει το δικαίωμα και το χρόνο να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα. Μέχρι να μου ανακοινώσουν ότι έχω αρρωστήσει, με ενδιέφερε μόνο η καριέρα μου. Η ζωή μου μέχρι τότε ήταν σπίτι – δουλειά. Τώρα είναι ζωή», λέει ο δημοσιογράφος Κώστας Μανιμανάκης που έχει βιώσει τον καρκίνο δύο φορές μέχρι σήμερα.

«Στην αρχή, όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος, είχα σκηνοθετήσει πολλές φορές την κηδεία μου. Πώς θα είναι… Πώς θα με πάνε… Έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές τον άντρα μου μόνο του. Αυτά είναι ανθρώπινα, φυσιολογικά πράγματα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι που έχουν καρκίνο τα έχουν σκηνοθετήσει αυτά τα πράγματα», αναφέρει στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνταξιούχος Βούλα Μπέγκα 9 χρόνια μετά την περιπέτειά της.

Ο ψυχίατρος Χαράλαμπος Μπεντενίδης, τ.δ/ντής του ψυχιατρικού τομέα του ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ, εξηγεί από την πλευρά του τον ιαματικό ρόλο της ειλικρίνειας και της αποδοχής στην έκβαση της νόσου. «Έχω γνωρίσει αρρώστους με καρκίνο οι οποίοι μου έχουν πει “γιατρέ τι θα γινόμουν χωρίς τον καρκίνο μου;”. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτάς εργαλεία ζωής, μέσα από αυτά που σου συμβαίνουν, για καλύτερη ποιότητα ζωής», επισημαίνει στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπεντενίδης.

Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που πρέπει να αποκαλείται με το όνομά της και σαφώς, όποιος τη φέρει, δεν είναι καταραμένος. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ η ψυχική δύναμη, η ελπίδα και η πίστη φαίνεται πως ξορκίζουν στατιστικά νούμερα και ιατρικές προγνώσεις.

Παρακολουθήστε το συγκλονιστικό βίντεο του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει