Τρώμε λάθος την πρωτεΐνη προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας που πολλές φορές «υποχρεώνει» τον πληθυσμό να μεταφέρει το κύριο γεύμα του το βράδυ, είναι ο λόγος που καταναλώνουμε λάθος την πρωτεΐνη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Θα πρέπει να καταναλώνεται επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα της ημέρας, για να κρατήσει τους μύες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ, αλλά ουσιαστικά αφορά όλο τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, που στην πλειοψηφία του παίρνει καθημερινά άνιση ποσότητα πρωτεΐνης, με πολύ λίγη απ’ αυτήν στο πρωινό, αλλά και στο μεσημεριανό γεύμα και πολύ περισσότερη απ’ όση μπορεί να χρησιμοποιήσει στο δείπνο του.

Στη μελέτη που εκπονήθηκε από τον Ιατρικό Κλάδο του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον, συμπεριελήφθησαν υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν παρόμοιες δίαιτες, με 90 γραμμάρια πρόσληψης πρωτεϊνών σε καθημερινή βάση, με διαφορετικό τρόπο όλη την ημέρα. Στη μία δίαιτα παρέχονταν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα της ημέρας, ενώ σε μια άλλη παρέχονταν 10 γραμμάρια στο πρωινό, 15 γραμμάρια στο μεσημεριανό και 65 γραμμάρια πρωτεΐνης στο δείπνο. Η πρωτεΐνη που παρείχαν και στις δύο δίαιτες ήταν άπαχο βοδινό κρέας και η ποσότητα των 90 γραμμαρίων αντιστοιχεί στη μέση ημερήσια ποσότητα που καταναλώνει ένας Αμερικανός, ενώ οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν πως η ημερήσια δόση πρωτεΐνης θα πρέπει να είναι περίπου 60 γραμμάρια.

Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε πως η μυϊκή σύνθεση της πρωτεΐνης ήταν κατά 25% υψηλότερη μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν την πρωτεΐνη ομοιόμορφα σε κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που παρουσίαζαν διακύμανση στην πρόσληψη των πρωτεϊνών τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  Journal of Nutrition.

«Συνήθως τρώμε πολύ λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό, λίγη περισσότερη στο μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα το βράδυ, που λόγω τρόπου ζωής και εργασίας, έχει μετατεθεί το κύριο γεύμα μας. Ετσι, δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε αρκετή πρωτεΐνη για την αποτελεσματική οικοδόμηση των μυών και την επισκευή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερη απ’ όση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Διατρέχουμε, λοιπόν, τον κίνδυνο να έχουμε οξειδωμένο αυτό το πλεόνασμα που καταλήγει σε γλυκόζη ή σε λίπος», εξηγεί ο Doug Paddon-Jones, επικεφαλής της μελέτης και ειδικός για τον μεταβολισμό των μυών.

Και συμπληρώνει:

«Δεν χρειάζεται να τρώτε τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης για να μεγιστοποιήσετε τη σύνθεση των μυών, απλά πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στο πώς θα γίνει η κατανομή της μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Για το πρωινό, εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε κάποιους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα τα απλά σάκχαρα, με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Φάτε ένα αυγό, ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι ή προσθέστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς για να πάρετε μια ποσότητα όσο πιο κοντά στα 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Καταναλώστε ανάλογη ποσότητα ή λίγο παραπάνω στο μεσημεριανό σας γεύμα και μετριάστε την ποσότητα της πρωτεΐνης το δείπνο. Αν το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια της  ημέρας, το σώμα σας θα περάσει πιθανόν πολύ περισσότερο χρόνο συνθέτοντας μυϊκή πρωτεΐνη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει