Αν τρώτε γρήγορα, τότε τρώτε περισσότερο

Μήπως καταβροχθίζετε το φαγητό σας σαν λύκος και προτού καν το συνειδητοποιήσετε έχετε φάει τα πάντα και αισθάνεστε ακόμα πεινασμένοι κοιτάζοντας το άδειο πιάτο σας; Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί να φταίει το ότι τρώτε γρήγορα;

Σε όλο τον κόσμο οι μητέρες παροτρύνουν τα παιδιά τους να μην τρώνε γρήγορα το φαγητό τους και να το μασάνε καλά. Μπορεί η αφετηρία στην περίπτωσή τους να είναι ο φόβος του πνιγμού, ωστόσο έχουν για άλλη μια φορά δίκιο.

Αν όμως η δική τους έγνοια είναι να μην στραβοκαταπιούν τα παιδιά τους και να μάθουν να απολαμβάνουν αυτό που τρώνε, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα, τρώνε περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι θα έπαιρναν αν έτρωγαν πιο αργά. Οι άνθρωποι που έτρωγαν πιο αργά αποδείχτηκε επίσης ότι αισθάνονταν πιο γρήγορα ότι έχουν χορτάσει.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι ορμόνες που δίνουν το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού είναι πιο έντονες όταν οι άνθρωποι τρώνε αργά. Οι συμμετέχοντες που έπαιρναν την ίδια μερίδα φαγητού απελευθέρωσαν γρηγορότερα αυτές τις ορμόνες όταν έφαγαν τη μερίδα τους σε μισή ώρα αντί να την φάνε μέσα σε πέντε λεπτά.

Παράλληλα, το αργό μάσημα σας οδηγεί στο να τρώτε λιγότερο φαγητό. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανής Διαβητολογικής Εταιρίας, οι άνθρωποι που έτρωγαν με αργούς ρυθμούς ανέφεραν ότι χόρταιναν γρηγορότερα και κατέληγαν να τρώνε περίπου 10% λιγότερες θερμίδες από εκείνους που είχαν την τάση να καταβροχθίζουν το φαγητό τους.

Η ανάλυση των ερευνών που ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή 3.287 ενηλίκων (1.122 άνδρες και 2.165 γυναίκες) ηλικίας 30-69 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος τρώει γρήγορα και όταν τρώει μέχρι να φουσκώσει μπορεί να πάρει υπερβολικό βάρος και αυτές οι συνδυασμένες συμπεριφορές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο να είναι κάποιος υπέρβαρος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει