Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ από μεσήλικες επιταχύνει την απώλεια μνήμης

Οι μεσήλικες άνδρες που πίνουν περισσότερα από δυόμισι ποτά την ημέρα μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια της μνήμης τους, σχεδόν κατά έξι χρόνια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Η σημαντική αυτή μετρήσιμη απώλεια της γνωστικής λειτουργίας μπορεί να παρομοιαστεί με πρόωρη γήρανση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurolgy, είχε ωστόσο και καλά νέα για εκείνους που πίνουν περιστασιακά: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στον εγκέφαλο.

Αντίθετα με τις περισσότερες μελέτες για το πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη σκέψη και τη μνήμη, οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που προκαλεί με την πάροδο του χρόνου, μελετώντας 7.513 μέλη της ομάδας Whitehall II, μια μελέτη Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων που «τρέχει» από το 1985. Περίπου κάθε τέσσερα χρόνια από τότε, η ομάδα υποβάλλεται σε μια σειρά από εξετάσεις και απαντά σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αλκοόλ.

Οι δοκιμές που ξεκίνησαν το 1997, επαναλήφθηκαν τρεις φορές με την τελευταία να λαμβάνει χώρα το 2009, όταν οι άνθρωποι ήταν ηλικίας 55 έως 80 ετών.

Υπήρξαν τρία είδη δοκιμών. Η μία ήταν ο επαγωγικός συλλογισμός. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων όπως «το ψάρι είναι για να κολυμπά, το πουλί είναι για να …» ή «Εχετε τρεις αριθμούς: 325. Προσθέστε τους δύο μεγαλύτερους αριθμούς και διαιρέστε το άθροισμα με τον μικρότερο αριθμό».

Στη συνέχεια, οι άνθρωποι εξετάστηκαν στην λεκτική άνεση, καθώς τους ζητήθηκε να γράψουν όσο περισσότερες λέξεις μπορούν σε ένα λεπτό, που να ξεκινούν από «σίγμα» και τα ονόματα όσο περισσότερων ζώων τους έρχονται στο μυαλό και πάλι μέσα σε ένα λεπτό.

Αξιολογήθηκε, τέλος, η λεκτική μνήμη, με τους υπεύθυνους να αναφέρουν διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια τους συμμετέχοντες να πρέπει να γράψουν μέσα σε δύο λεπτά σε ένα χαρτί όσο περισσότερες λέξεις μπορούσαν να θυμηθούν.

Οταν τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και συνδυάστηκαν, αποδείχτηκε πως οι άνδρες που κατανάλωναν πάνω από δυόμισι ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, παρουσίασαν ταχύτερη νοητική έκπτωση σε όλους τους τομείς, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν μικρότερες ποσότητες.

Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τη μνήμη. Ανδρες που ήταν γεροί πότες πρόσθεσαν μέχρι και 5,7 χρόνια παρακμής της μνήμης τους. Ηταν σαν ένας 60χρονος να έχει την απώλεια μνήμης που φυσιολογικά αναμένεται να έχει ένας 66χρονος, σύμφωνα με την Severine Sabia, επικεφαλής της μελέτης.

Τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν ίδια, ακόμα και μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων υγείας, όπως η κατάθλιψη, που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους στο ποτό και που επίσης έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου.

Οι γυναίκες δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ, παρόλο που στην περίπτωσή τους παρουσιάστηκε το φαινόμενο οι γυναίκες που απείχαν για 10 χρόνια από το αλκοόλ να έχουν ταχύτερη γνωστική εξασθένηση από εκείνες που έκαναν μέτρια κατανάλωση ποτού.

Ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ κάνει σίγουρα κακό στην υγεία και το μυαλό, υπάρχουν και καλές ειδήσεις: Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά γνωστικής εξασθένησης σε εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική και ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα.

«Υπάρχουν κοινοί παράγοντες κινδύνου μεταξύ της καρδιαγγειακής νόσου και της γνωστικής λειτουργίας. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και αθηροσκλήρωση, πάσχουν επίσης συχνά από πνευματική εξασθένηση, που οφείλεται στη διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Επειδή, όμως, η μέτρια κατανάλωση είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα, ο εγκέφαλος παίρνει με τη σειρά του κάποιο όφελος. Υπάρχει μια εξίσου ισχυρή σχέση εκεί», καταλήγουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει