Βελτιώστε τα προβλήματα γονιμότητας χάνοντας βάρος

Eχετε σκεφτεί πως αν αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας θα σας βοηθούσε να χάσετε βάρος; Θα πρέπει να ξέρετε πως, όσο πιο πολύ βάρος έχετε, τόσο λιγότερο γόνιμοι μπορεί να είστε.

Το φυσιολογικό βάρος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιπέδων της γονιμότητάς σας.

Ενας στους τρεις ενήλικες είναι παχύσαρκος. Αν συνδυάσετε το ποσοστό των υπέρβαρων και των παχύσαρκων, το ποσοστό κάνει άλμα από το 34% στο 69%.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Με τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορείτε να προσδιορίσετε αν θεωρείστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι το ύψος και το βάρος σας. Μόλις έχετε τα δύο αυτά στοιχεία, μπορείτε να προσδιορίσετε σε ποια κλίμακα ανήκετε. Για τον υπολογισμό διαιρείτε το βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα. Για παράδειγμα, αν το ύψος σας είναι 1μ.82, ο διαιρέτης θα είναι (1.82 * 1.82) = 3.3124. Εάν το βάρος σας είναι 70.5 κιλά, τότε ο ΔΜΣ θα είναι 21.3 (70.5 / 3.3124).

Αν βρίσκεστε μεταξύ 19-25 έχετε αυτό που θεωρείται φυσιολογικό βάρος. Αν είστε μεταξύ 26-30 τότε είστε υπέρβαροι. Αν έχετε πάνω από 30 τότε θεωρείστε παχύσαρκοι.

Αρκετές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην Oxford Journal of Human Reproduction έχουν δείξει πως οι υπέρβαρες γυναίκες που θεωρούνται άγονες επειδή δεν είχαν ωορρηξία σε τακτική βάση, ήταν σε θέση να μείνουν έγκυες αμέσως μετά από την απώλεια βάρους.

Μια ιδιαίτερη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και μια απώλεια του 5% του βάρους μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν επίσης μια ταυτόχρονη ασθένεια που είναι γνωστή ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που προκαλεί ορμονικές αλλαγές, οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί, επίσης, αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο για τις γυναίκες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη που με τη σειρά της συνδέεται με τη στειρότητα. Με τη μείωση του βάρους βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη και το ίδιο κάνουν και τα επίπεδα γονιμότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους σημαντικός παράγοντας για πολλές γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Είναι, επίσης, σημαντικό για την υγεία της εγκυμοσύνης, δηλαδή για την υγεία του μωρού και της μητέρας.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό και για τους άνδρες να χάσουν βάρος.

Οταν ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος με ΔΜΣ πάνω από 30, το βάρος του επηρεάζει το σπέρμα του.

Το να κατανοήσει κανείς τους δείκτες του και το αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την υπογονιμότητά του. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στην απώλεια βάρους μέσω της διατροφής, την ίδια τη διατροφή, τις συμπεριφορές ύπνου και τη διαχείριση του άγχους. Οι τομείς αυτοί είναι σημαντικοί για τη γονιμότητα, αλλά η θεραπεία θα πρέπει να υποστηρίζει ταυτόχρονα την απώλεια βάρους και τη γονιμότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει