Βιταμίνες και βότανα κατά της δυσπεψίας

probiotics

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που αποικούν το έντερο και βοηθούν στην πέψη. Περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς και ένα είδος ζύμης. Ορισμένοι τύποι τους προσφέρουν ανακούφιση από τη διάρροια.

Μπορούν, επίσης, να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Τα συμπληρώματα προβιοτικών χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων και για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Η προσθήκη των προβιοτικών στο γάλα ή το γιαούρτι είναι μια καλή λύση για τον οργανισμό σας.

lycorise

Γλυκόριζα για τη δυσπεψία

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της δυσπεψίας, όπως καούρα και παλινδρόμηση οξέος. Οι χρήσεις αυτές δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Στην καθαρή μορφή της η γλυκόριζα μπορεί, επίσης, να έχει παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της στην υψηλή πίεση του αίματος σε κάποιους ανθρώπους. Ωστόσο, η DGL (Deglycyrrhizinated Licorice), ένα ειδικό εκχύλισμα της γλυκόριζας, από το οποίο απομακρύνθηκε ένα συγκεκριμένο χημικό, δεν έχει αυτές τις παρενέργειες. Παρόλα αυτά οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν DGL, ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα, αν δεν συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους.

peppermint-oil

Λάδι μέντας για το έντερο

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως το έλαιο μέντας μπορεί να μειώσει τον πόνο και το φούσκωμα που συνοδεύει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι επικαλυμμένες κάψουλες δεν διαλύονται στο στομάχι. Περνούν μέσα από τα μικρά και τα μεγάλα έντερα και απελευθερώνουν το έλαιο. Σε μικρές δόσεις το έλαιο μέντας είναι ασφαλές.

chamomile

Χαμομήλι: Πολύ περισσότερο από ένα χαλαρωτικό τσάι

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ευρέως για πολλαπλές ασθένειες. Οι φυσιοδίφες έχουν δοκιμάσει το χαμομήλι σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν τα πεπτικά προβλήματα, όπως οι στομαχικές διαταραχές, οι κολικοί, η ναυτία, καθώς και το άγχος ή η αϋπνία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία σε κάποια φυτά, όπως το αγριόχορτο, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποια αλλεργική αντίδραση στο χαμομήλι. Πάντα θα πρέπει να συζητάτε τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος με το γιατρό σας.

ginger

Ginger, για το στομάχι

Η ασιατική ιατρική χρησιμοποιεί το τζίντζερ για τη θεραπεία του στομαχόπονου. Στη Δύση, το τζίντζερ χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ναυτίας και του εμετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το τζίντζερ είναι διαθέσιμο σε μορφή σκόνης, σε κάψουλες ή δισκία ή σαν φρεσκοκομμένη ρίζα. Γενικά θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται σε μικρές δόσεις, 1-3 γραμμάρια καθημερινά.

l-glut

L-Γλουταμίνη: Η βοήθεια του εντέρου

Η γλουταμίνη βρίσκεται φυσικά στο σώμα και υποστηρίζει τα έντερα και τα άλλα όργανα. Το συμπλήρωμα L-γλουταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της διάρροιας που προκαλείται από χειρουργικές επεμβάσεις, μολύνσεις ή στρες. Βοηθά επίσης κάποιους ανθρώπους να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό αφορά εκείνους που έχουν πάρα πολύ εχθρικά βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα, ή τους ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα κατά του καρκίνου ή ακόμα ανθρώπους που έχει αφαιρεθεί μέρος των εντέρων τους.

psyllium

Ψύλλιο για τη δυσκοιλιότητα

Το ψύλλιο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε καθαρτικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, είναι σε θέση να απορροφήσει νερό στα έντερα. Αυτό κάνει τα ογκώδη κόπρανα να περάσουν πιο εύκολα. Είναι σημαντικό για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας να πίνετε πολλά υγρά. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε την αφυδάτωση ή μια σοβαρή περίπτωση δυσκοιλιότητας. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη ή το πεπόνι, μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση όταν λαμβάνουν ψύλλιο.

artichoke

Aγκινάρα: Ανακούφιση για το στομάχι

Εκχύλισμα από φύλλο αγκινάρας μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Οταν χρησιμοποιείται καθημερινά το εκχύλισμα μπορεί να ελαττώσει τη ναυτία, τον εμετό, τα αέρια και τον κοιλόπονο. Επίσης, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και να μειώσει τις κράμπες και τον πόνο στην κοιλιά. Το εκχύλισμα δεν έχει γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει