Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού των Pfizer και BioNTech για χρήση και ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση δέχτηκε σήμερα τη σύσταση του ανεξάρτητου Ρυθμιστικού Οργανισμού για τα Φάρμακα και τα προϊόντα Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για χρήση», όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

«Το εμβόλιο θα διατεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα».

Η επιτροπή εμβολίων της Βρετανίας θα αποφασίσει ποιες ομάδες θα εμβολιασθούν πρώτες, όπως οι έγκλειστοι σε οίκους ευγηρίας, το προσωπικό υγείας και φροντίδας, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι.

Τόσο οι Pfizer και BioNTech όσο και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έχουν αναφέρει προκαταρκτικά αποτελέσματα με περισσότερο από  90% αποτελεσματικότητα -ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό- στις δοκιμές των εμβολίων τους, τα οποία βασίζονται και τα δύο στην τεχνολογία messenger RNA (mRNA).

Η Pfizer δήλωσε ότι η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε τον MHRA για την ικανότητά τους να διεξάγουν προσεκτική αξιολόγηση και να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσουν στην προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις, επικεντρωνόμαστε στο ίδιο επίπεδο έκτακτης ανάγκης για την ασφαλή παροχή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο».

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ τα όπως τόνισε τα νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα να το λάβουν.

«Είναι πολύ καλά νέα», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες οι εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά του Covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει